29. 8. 2006

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Do spoločnosti CME, ktorej patrí aj Markíza a TV Nova, vstúpi finančná skupina Apax Partners, ktorá nepriamo vlastní aj slovenské Rádio Expres.. Za 190 miliónov dolárov získa necelú polovicu podielu Ronalda Laudera. Apaxu patria aj podiely v niekoľkých európskych mediálnych/ Telcast Media Group, Yell Group plc, Global Sportnet Sportmarketing GmbH, UFA Theatre, Virgin Radio, Quantum Publishing, Emmis Broadcasting a. i ./ a telekomunikačný spoločnostiach /France Telecom Mobile Satellite Communications SA., Semiconductor Division of Royal Philips Electronics ,Tim Hellas Telecommunications, Kabel Deutschland, Inmarsat ai. / .Podiely má aj v spoločnosti Tommy Hilfiger Lauder a jeho rodina vložia celý svoj podiel v CME do spoločného partnerstva. V ňom bude 49,7 % patriť Apaxu, zvyšných 50,3 % bude vlastniť Lauder. Spoločná firma bude mať pod kontrolou 15,7 % kapitálu CME, ku ktorému ale patrí 64,8 % hlasovacích práv. Po troch rokoch môže Apax požiadať o odkúpenie svojho podielu alebo ho predať.

Izraelský minister obrany Amir Perec v pondelok vyhlásil, že "z hľadiska vojny v Libanone musíme pohár vidieť ako poloplný (a nie poloprázdny). Odohrali sa bitky, z ktorých vojaci vyšli ako hrdinovia. Udelíme mnoho vyznamenaní," citoval ministra v pondelok na svojej webovej stránke denník Jediot Achronot. Podľa ministra obrany "vojna odhalila slabé miesta v izraelskej spoločnosti. Národnú silu netvorí len vojenská sila, ale aj sila sociálna. Táto vojna (v Libanone) poskytla príležitosť odhaliť zlyhania a nedostatky, ktoré budú vyšetrené a riešené." Perec dodal, že obyvatelia miest a obcí v blízkosti hranice s Libanone budú odškodnení za ťažké časy, ktorými prešli. V súvislosti s vlnou kritiky, ktorej bol Perec vystavený za spôsob vedenia vojny s libanonským hnutím Hizballáh, minister vyhlásil, že si uplatnil právo "zostať v tichosti, kým sa nedokončí práca". Perec okrem toho obvinil izraelské médiá z toho, že medzi obyvateľstvom šírili pocit porážky. "(Na základe informácií z médií) som si myslel, že sme boli porazení a nebolo to tak. V ďalších vojnách... musia byť médiá na našej strane. V tejto vojne na našej strane neboli." Jediot Achronot taktiež informuje, že Izraelské obranné sily (IDF) vytvorili špeciálny tím, ktorý bude pátrať po historkách o hrdinských činoch izraelských vojakov v priebehu vojny s Hizballáham. Najlepšie príbehy by mali byť následne zverejnené. Neznámi páchatelia ukradli nový televízny seriál spoločnosti BBC o legendárnom britskom zbojníkovi Robinovi Hoodovi, ktorý "bohatým bral a chudobným dával". Zlodeji ukradli štyri kazety v Budapešti, kde sa trinásťdielny seriál dokončoval a teraz žiadajú výkupné viac ako 56 miliónov korún za to, že kazety vrátia nepoškodené. Informoval o tom britský denník Daily Mirror. Seriál, ktorý má hodnotu viac ako 445 miliónov korún, sa mal začať vysielať v októbri a BBC dúfala, že sa stane celosvetovým hitom. Teraz sa pravdepodobne bude musieť jeho plánované uvedenie oneskoriť, ak nie úplne zrušiť. Produkčná spoločnosť Tiger Aspect a BBC uverejnili spoločné vyhlásenie, v ktorom uvádzajú, že spoločnosť Tiger Aspect sa stala obeťou krádeže v Maďarsku, kde sa Robin Hood momentálne natáča a odcudzili im niekoľko kaziet a ďalšie vybavenie. "Zlodeji nám spôsobili nepríjemnosti, ktoré vedú k oneskoreniu finalizácie niekoľkých častí. Tiger Aspect podniká všetky kroky, aby získala pásky späť," uvádza sa vo vyhlásení.

Ak sa na 58. ročníku udeľovania cien Emmy niečo potvrdilo, bol to určite fakt, že aj najväčšie hviezdy sú len ľudia. Potia sa úplne rovnako ako my všetci ostatní. Televízne hviezdy sa nezapotili pri rozhovoroch na červenom koberci ale prekvapila ich vlna horúčav, ktorá sa v nedeľu prehnala celou Kaliforniou. Teplo dokonca spôsobilo, že účesy nedržali tak, ako by mali a niektoré hviezdy si dokonca prepotili svoje drahé večerné róby. "Je to horúcejšie ako 10-centová cigara," komentoval počasie komik Stephen Colbert. "Ospravedlňujem sa, ale veľmi sa potím. Mohli sme na ceny Emmy prísť v bikinách," povedala herečka Jennifer Love Hewitt. Supermodelka Tyra Banks, ktorá sa televíznym divákom predstavila v reality show America's Top Model, prebehla cez červený koberec, kým jej tvár zakrýval jej asistent. Komička a moderátorka Joan Rivers, ktorá počas tohoročného udeľovania cien Emmy urobila svoj tisíci rozhovor v kariére, to komentovala slovami: "Tyra Banks bola krásna ako vždy, no po jej chrbte tiekol hotový Níl. Toto je najhoršia vec, akú môžete urobiť dáme. Myslím, že som kilo schudla, takže som veľmi, veľmi šťastná. Bolo to ako pracovať v saune," dodala.

Americký spevák Barry Manilow chcel v pondelok na operačnej sále viac než len špičkového doktora. Počas operácie bedrových kĺbov totiž požiadal operačný personál, aby s ním na sále bola aj jeho čerstvo získaná cena Emmy, ktorú si prevzal iba v nedeľu. Operácii sa spevák podrobil iba niekoľko hodín potom, čo si prebral svoje ocenenie za najlepší výkon jednotlivca v zábavnom alebo hudobnom programe. Ako pri preberaní ocenenia povedal, soška Emmy mu určite prinesie šťastie. Podľa spevákovej hovorkyne Carol Marshall operatívny zákrok prebehol bez komplikácií a Manilow je už v domácom ošetrení vo svojom dome v kalifornskom Palm Springs. No ako dodala, dlho oddychovať nebude. Očakáva sa, že rekonvalescencia a rehabilitácia potrvajú šesť až osem týždňov. Už 14. októbra má totiž oslavovaný spevák naplánovaný koncert v Atlantic City. 21. októbra vystúpi v Chicagu a od 8. novembra bude pokračovať vo svojom vystupovaní v hoteli Hilton v Las Vegas, kde je práve v polovici štvorročného kontraktu. Začiatkom novembra by mal vyjsť jeho očakávaný album The Greatest Songs of the Sixties. Manilow odložil operáciu kĺbov, aby sa mohol zúčastniť na udeľovaní cien Emmy. "Bol unesený. Vôbec si nemyslel, že by to mohol vyhrať. Bolo to veľmi milé prekvapenie," uviedla spevákova hovorkyňa.

Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád v utorok ponúkol americkému prezidentovi, aby s ním zviedol necenzurovanú televíznu debatu v priamom prenose o medzinárodných otázkach a riešení súčasného napätia vo svete. "Navrhujem porozprávať sa s pánom Bushom, prezidentom Spojených štátov, v živom televíznom vysielaní o medzinárodných otázkach a o možnostiach, ako ich riešiť. My by sme prezentovali naše názory a oni tiež," povedal Ahmadínedžád na tlačovej konferencii.

Hviezda filmu Harry Potter Daniel Radcliffe získal svoju prvú úlohu v televíznej dráme. Dospievajúci herec si zahrá postavu Jacka, syna britského spisovateľa Rudyarda Kiplinga, vo filme My Boy Jack. Príbeh rozpráva o tom, ako spisovateľ využil svoj vplyv, aby dostal svojho 17-ročného syna do britskej armády počas prvej svetovej vojny aj napriek tomu, že Jack mal zlý zrak. Jack sa z francúzskych zákopov nikdy nevrátil a Kipling so svojou ženou roky hľadali jeho telo. "Pre veľa ľudí v mojom veku je prvá svetová vojna iba kapitola v knižke dejepisu," povedal Radcliffe. "Vždy som však bol touto témou fascinovaný a myslím si, že sa rovnako týka súčasnosti ako sa týkala minulosti. Aj dnes umiera v mene vojny veľa mladých mužov," dodal. Film sa pravdepodobne začne premietať na jeseň 2007.