17. 10. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Zákon chrániaci novinárov pred povinnosťou vyzradiť ich dôverné zdroje americkým federálnym súdom prijala v utorok Snemovňa reprezentantov Kongresu USA. Administratíva prezidenta Georgea W. Busha pritom už pohrozila vetovaním takejto legislatívy. Biely dom argumentuje, že opatrenie by poškodilo národnú bezpečnosť zvýšením zaťaženia pre prokurátorov, ktorí chcú predvolať príslušníkov spravodajských médií. Zároveň by to údajne podporilo únik utajovaných informácií do médií. Administratíva prezidenta Georgea W. Busha verí, že súčasná ochrana pre novinárov je dostatočná, uviedla Bushova hovorkyňa Dana Perinová. Podľa zákona by žurnalisti mohli byť naďalej nútení identifikovať svoje zdroje v teroristických prípadoch a pri ohrození národnej bezpečnosti. Okrem demokratickej väčšiny získal zákon v Snemovni reprezentantov podporu aj Bushových republikánov. Osud zákona v americkom Senáte je zatiaľ neistý. Podporovatelia zákona dôvodia potrebou zabezpečenia slobodného toku informácií pre verejnosť.
Stovky slovinských novinárov podpísali petíciu, v ktorej obviňujú slovinskú vládu zo zavádzania cenzúry. Petíciu, pod ktorou je 570 podpisov vrátane tých od významných osobností slovinskej žurnalistiky, odovzdali v utorok iniciátori podpisovej akcie predsedovi slovinského parlamentu France Cukjatimu. "Samotný fakt, že petíciu podpísalo toľko novinárov, je hodný povšimnutia," povedal Cukjati. Slovinskí novinári obviňujú vládu, že sa snaží ovládnuť prostredníctvom štátnych investičných fondov hlavné celoštátne denníky. Petíciu podporuje aj slovinský zväz novinárov DNS. Podľa jeho predsedu Gregu Repovža sa síce politici vždy pokúšajú médiá kontrolovať, "no súčasná vláda už prekročila tým najbrutálnejším spôsobom všetky hranice". Vláda obvinenia zo strany novinárov odmieta.
Moderný bulvárny denník s dynamickým dizajnom začína vychádzať v náklade 150 tisíc výtlačkov. ALO! vychádza denne okrem nedele na 16 stranách formátu 350 x 520 mm. Prvé dve vydania budú distribuované bezplatne a od stredy 17. októbra sa bude predávať v stánkoch za 9 Dinárov. Vydavateľom ALO! je ALO! GmbH, spoločnosť Ringier AG, ktorá v Srbsku vydáva aj tituly Blic, Blic Puls, Blic Zena a bezplatné noviny 24 sata. Šéfredaktorka Ana Cubela vedie tím 45 redaktorov, riaditeľom je Attila Mihók.
Herečka Jorja Fox definitívne opúšťa herecké obsadenie kriminálneho seriálu C.S.I.: Kriminálka Las Vegas (2000). Tridsaťdeväťročná herečka skončila s nakrúcaním seriálu minulý týždeň. Pre internetovú stránku EW.com povedala, že jej odchod nemá nič spoločné s peniazmi a úlohy Sary Sidle sa vzdala preto, že si chce oddýchnuť od záväzku voči televíznemu seriálu. "Je toľko vecí, ktorým sa môžem venovať - niektoré osobné, niektoré profesionálne. A naozaj musím niektoré z nich urobiť predtým, ako príliš zostarnem," vysvetlila Fox, ktorej sa zmluva skončila v máji. Spoločnosť CBS jej ponúkla účinkovanie aj v ôsmej sezóne seriálu, no ona sa rozhodla len pre niekoľko epizód. Posledná, v ktorej sa objaví Sara Sidle, by sa mala na televíznych obrazovkách v USA, objaviť v polovici novembra. Fox bola členkou hereckého obsadenia C.S.I. od roku 2000. V roku 2005 získalo celé obsadenie seriálu C.S.I. (Gary Dourdan, George Eads, Jorja Fox, Paul Guilfoyle, Robert David Hall, Marg Helgenberger, William L. Petersen a Eric Szmanda) Screen Actors Guild Award v kategórii Najlepší výkon hereckého obsadenia v dramatickom seriáli. Spolu s Georgeom Eadsom si v roku 2004 vyslúžili negatívnu publicitu, keď ich po nezhodách v súvislosti s pracovnými zmluvami zo seriálu vyhodili. Eads vraj niekoľko hodín meškal na prvý pracovný deň nakrúcania piatej série a Fox odmietla podpísať zmluvu, v ktorej sa mala zaviazať, že bude na pľac chodiť včas. Konflikt sa ale v priebehu týždňa vyriešil a CBS oboch znovu angažovala. Klebetilo sa aj o tom, že Jorju vzali naspäť ako prvú, ale odmietla zmluvu podpísať, kým nevezmú aj Eadsa.
Na televíznych obrazovkách sa objaví seriál nakrútený podľa slávnych Hviezdnych vojen, oznámil v utorok režisér George Lucas. Pre americký denník Los Angeles Times uviedol, že práca na nakrúcaní seriálu sa "práve začala". Hlavné postavy filmu Luke Skywalker a Darth Vader sa však v seriálovom spracovaní neobjavia. "Skywalkerovci tam nie sú a je to o vedľajších postavách," uviedol Lucas. Neprezradil bližšie informácie, ale žartoval, že seriál bude o živote "robotov". Známy režisér George Lucas pracuje aj na iných televíznych seriáloch. Jeho spoločnosť Lucas Animation už mesiace pripravuje animovanú podobu snímky Hviezdne vojny: Klonovaní útočia.
Prokurátori vzniesli obvinenia proti deviatim ľuďom, vrátane podplukovníka ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Pavla Rjaguzova, za údajnú účasť na vražde kritičky Kremľa, novinárky Anny Politkovskej. Uviedla to dnes ruská tlačová agentúra Interfax, ktorá citovala zdroj blízky vyšetrovaniu. Rjaguzova prvýkrát zatkli v auguste v súvislosti s iným prípadom, hoci jeho meno spomínali takisto vyšetrovatelia pracujúci na prípade zavraždenej novinárky. Agent FSB údajne odovzdal údaje o adrese novinárky ďalšiemu podozrivému, ktorý ich zasa posunul vrahovi. Prokurátor generál Jurij Čajka oznámil v auguste zatknutie desiatich podozrivých v prípade Politkovskej, hoci ani jeden nebol v tom čase obvinený a niektorých neskôr dokonca prepustili. Čajka vyhlásil, že vražda bola zorganizovaná v zahraničí pritikremeľskými silami, ktoré sa pokúšajú zdiskreditovať Rusko. Žiadne dôkazy však neposkytol. Denník Politkovskej, kde bola zamestnaná, vyjadril obavy, keď začiatkom septembra odvolali hlavného vyšetrovateľa prípadu, a vyhlásil, že tvrdí zástancovia Kremľa zasahujú do vyšetrovania. Politkovskú, ostrú kritičku prezidenta Vladimira Putina, zastrelili v októbri 2006 pred moskovským domom, v ktorom bývala. Jej vražda vyvolala medzinárodné rozhorčenie a vyústila do nátlaku na Putina, aby zaručil dôkladné vyšetrenie zločinu.
K dnešnému dňu preberá Ringier ČR od vydavateľstva Ebika denník Aha! – druhý najpredávanejší denník na českom trhu. Bulvárny denník Aha! a s priemerným počtom 142 738 (podľa ABC ČR, júl 2007) predaných výtlačkov sa týmto stal súčasťou portfólia spoločnosti Ringier ČR. Do Ringieru prechádza tiež celá redakcia denníka. Kúpou Aha! si Ringier CŘ ďalej posilňuje svoje postavenie na trhu denníkov. V súčasnosti vydáva denník Blesk, ktorý je s počtom 453 419 (podľa ABC ČR, júl 2007) predaných výtlačkov najpredávanejším denníkom v krajine. Ringier týmto jasne naznačil rozhodnutie expandovať v sektore denníkov. Blesk a Aha! budú vychádzať ako samostatné značky, každá tvorená vlastným redakčným tímom. Denník Aha! po prvýkrát vyšiel v októbri 2004. Denník Blesk začal na českom trhu vychádzať v apríli 1992 a od roku 2002 je stále najpredávanejším denníkom v krajine.
Istému známemu talianskemu fotografovi sa priveľmi nevyplatil "lov" na Brucea Willisa. Hollywoodska hviezda sa sťaby hosť medzinárodného filmového festivalu v Ríme vybral na večeru vo dvojici v spoločnosti mladej ženy. Paparazza Rina Barillariho vtedy údajne napadli hercovi ochrankári a značne mu poškodili fotoaparát. Fotografovi sa však podarilo zachrániť pamäťovú kartu so zábermi a tak sa zábery herca a jeho spoločníčky objavili v dnešnom vydaní denníka Il Messagero. Fotograf už zažaloval herca kvôli údajným zraneniam, ktoré si z incidentu odniesol.
BBC Trust, dozorný a riadiaci orgán BBC,jednohlasne schválil stratégiu BBC na najbližších šesť rokov. Až 2800 ľudí opustí BBC aj vďaka menším poplatkom, ktoré BBC dostane. Predseda BBC Trust Sir Michael Lyons tvrdí, že plány sú v najlepšom záujme BBC. Trust schválil aj odpredaj televízneho centra v západnom Londýne v Shepherd's Bush. Veľké šetrenie nastane predošetkým v spravodajstve, kde dôjde aj k zlúčeniu rozhlasového, televízneho a online newsroomu, ale aj v oblasti dokumentárnych filmov, publicistiky , detských programov, kde má dôjsť k nárastu reprízovosti. Mnoho pracovníkov, medzi nimi aj známe " hlasy " Radio 4' Charlotte Greenová a Peter Donaldson sa pripojili k protestom a zmeny označili za devastačné , ktoré vážnym spôsobom ohrozia kvalitu poskytovanej služby. Vysielacie odbory Bectu a National Union of Journalists (NUJ) zvažujú štrajky pred Vianocami . Vláda v januári oznámila, že poplatok za BBC's bude v roku 2012 £ 151.50 a kritici tvrdia, že zvýšenia nepokrýva infláciu. Vzniká tak dlh okolo dvoch miliárd libier za šesť rokov.