18. 10. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Ruský premiér Viktor Zubkov pozastavil priame televízne prenosy z rokovaní vlády s tým, že kamery znemožňujú riadnu debatu. Pri včerajšom zasadaní vlády sa v televízii objavil Zubkov, ako pri otvorení schôdze gratuluje ruskému tímu futbalistov k výhre nad Britániou v kvalifikácii na Euro 2008. Potom sa signál prerušil. "Pokiaľ tomu dobre rozumiem, tak je to všeobecne akceptovaná prax," povedal hovorca vlády Alexander Žarov na vysvetlenie rozhodnutia. "Pre členov vlády je lepšie pracovať takto, keď uvážime podstatu informácií, o ktorých rokujú," dodal. Zubkov však televízne prenosy schopne využil od svojho nástupu do funkcie minulý mesiac. Vydobyl si povesť tvrdého manažéra tým, že jednému ministrovi povedal: "Ako sa opovažuješ nesplniť úlohu, ktorú ti dal prezident?" Podľa hovorcu vlády budú namiesto televíznych prenosov ministri vlády odpovedať na otázky novinárov po ukončení schôdzí. Analytici a investori všeobecne prikladali rokovaniam neveľký význam, pretože hlavné politické rozhodnutia sa robia v Kremli, a nie vo vláde.
Viaceré britské denníky vo štvrtok, keď sa premiér Gordon Brown chystá na dvojdňový summit lídrov EÚ do Lisabonu, opäť upriamili svoju pozornosť na referendum o novej európskej reformnej zmluve. Dva denníky zverejnili samostatné prieskumy verejnej mienky, z ktorých vyplýva, že prevažná väčšina Britov si želá referendum o zmluve. Premiér Brown a minister zahraničných vecí David Miliband však trvajú na tom, že zmluvou sa podstatne nezmení väzba Británie k EÚ a opakovane uviedli, že ju bude schvaľovať parlament. Pravicový denník Daily Telegraph vo svojom úvodníku píše, že je vysoko pravdepodobné, že by referendum skončilo porážkou, a preto ho Brown nechce. Denník zverejnil tiež prieskum spoločnosti YouGov, podľa ktorého sa za referendum o novej reformnej zmluve EÚ vyslovilo 69 percent opýtaných. K podobnému výsledku dospel aj prieskum Harris zverejnený v denníku Financial Times, v ktorom referendum požaduje až 70 percent respondentov. Euroskeptický denník Daily Mail napísal, že podpísanie zmluvy a jej presadenie cez parlament bude dvojitou ranou pre britskú demokraciu. Ak zmluvu v Lisabone európski lídri prijmú, v Británii sa musí o nej uskutočniť referendum, požaduje tiež denník Times. Zmluvu naopak obhajovali ľavicový denník Independent a finančný denník Financial Times, ktoré zároveň obviňovali vládu z "obrannej kampane" zameranej na možné negatívne stránky dokumentu a vyhýbajúcej sa viacerým pozitívnym stránkam, ktoré zmluva prinesie.
Najlepšie platená osobnosť v televízii Oprah Winfrey verejnosti prezradila dôvod, prečo v poslednom čase tak pribrala. Päťdesiattriročná držiteľka televíznej ceny Emmy pribrala o celých deväť kíl pre svoje problémy so štítnou žľazou. "Moje telo so mnou pekne zatočilo. Môj metabolizmus sa neuveriteľne zrýchlil a dokázala som prespať celé dni," prezradila Winfrey. Zvýšená činnosť štítnej žľazy spôsobuje zrýchlený tep srdca a vedľajšími príznakmi sú tiež nárast hmotnosti a slabosť, práve to postihlo známu moderátorku.Rodáčka z Mississippi, ktorá vyrastala v baptistickej rodine, si pre zlepšenie svojho zdravotného stavu dopriala mesačnú liečebnú kúru na Havajských ostrovoch.
Prevádzkovým riaditeľom CME bol menovaný Adrian Sarbu. Ten bol doteraz v pozícii regionálneho riaditeľa zodpovedného za aktivity CME v Českej republike, Rumunsku a na Slovensku. Adrian Sarbu spolupracuje so CME už od roku 1995, kedy sa stal vedúcím aktivít spoločnosti v Rumunsku. Spoločnosť CME oznámila predvčerom večer menovanie Adriana Sarbu do funkcie prevádzkového riaditeľa (Chief Operating Officer, COO).
Člena štábu pripravujúceho talkšou Davida Lettermana, nakrátko hospitalizovali po tom, ako sa nadýchal dymu, ktorý sa šíril z neškodného požiaru klimatizačného zariadenia. Hasiči dostali avízo z historickej budovy divadla Eda Sullivana v New Yorku, v ktorom Letterman nakrúcal svoju talkšou. Podľa televíznej stanice CBS člena štábu odviezli do nemocnice na pozorovanie. Okrem inhalácie dymu sa nevyskytli žiadne ďalšie prípady, ktoré by si mohli vyžiadať hospitalizáciu. Nakrúcanie talkšou s hosťami - spevákom Jimmy Walkerom, speváčkou LeAnn Rimes a herečkou Rebeccou Romijn neodložili. "Všetci sú v poriadku, myslíme si, že oheň vytvoril nespokojný divák z publika," zažartoval si počas relácie Letterman.