25. 11. 2008

The International Emmy® Award

The International Emmy® Award

Odovzdávaniu medzinárodných televíznych cien Emmy v New Yorku dominovali britskí tvorcovia, ktorí si odniesli sedem z desiatich ocenení. O ceny za výnimočné televízne programy vytvorené mimo USA pritom v 36. ročníku bojovalo 40 nominovaných zo šestnástich krajín sveta, informoval spravodajský portál news.bbc.co.uk. Ceremoniál v hoteli New York Hilton moderoval herec Roger Bart. Najlepším hercom sa stal David Suchet (Maxwell, 2007), cenu pre najlepšiu herečku získala Lucy Cohu (Forgiven, 2007). V kategórii programov pre deti a mládež ocenili animovaný seriál Veselá farma (2007) z produkcie BBC. Medzi dramatickými seriálmi dominoval Life On Mars (2006) spoločnosti BBC a kategóriu komediálnych seriálov ovládol The IT Crowd (2006) z produkcie Channel 4. Ďalšími britskými ocenenými boli Strictly Bolshoi v kategórii umeleckých programov, a The Beckoning Silence v dokumentárnej sekcii. Oba vysielal Channel 4. Kontroverzná holandská The Big Donor Show, ktorá vyvolala búrku nevôle po tom, ako producenti informovali, že si v nej smrteľne chorá žena vyberie, ktorému z troch pacientov daruje svoju obličku, získala medzinárodnú cenu Emmy v kategórii zábavných programov bez scenára. Tvorcovia reality šou neskôr priznali, že išlo len o mystifikáciu, ktorou chceli holandskú vládu upozorniť na potrebu novelizácie zákonov o darovaní orgánov. V novej kategórii - telenovely, zvíťazil jordánsky seriál Al-Igtiyah (medzinárodný názov: The Invasion) a kategóriu televíznych filmov a miniseriálov ovládla argentínska produkcia Television por la Identidad. Pre obe krajiny je ocenenie prvé v ich histórii. International Emmy Founders Award za kreatívny prínos a medzinárodné úspechy udelili americkému producentovi Dickovi Wolfovi. Medzinárodná akadémia televíznych umení a vied vznikla v roku 1969 a je najväčšou organizáciou vysielateľov s vyše 600 členmi z takmer 70 krajín a vyše 400 spoločností. Každoročne oceňuje výnimočné televízne programy, ktoré vznikli mimo USA. Ceny udeľujú v desiatich kategóriách: umelecký program, herečka, herec, program pre deti a mládež, komédia, dokument, dramatický seriál, zábavný program bez scenára, telenovely a televízny film alebo miniseriál.

Medzinárodná akadémia televíznych umení a vied vznikla v roku 1969 a je najväčšou organizáciou vysielateľov s vyše 600 členmi z takmer 70 krajín a vyše 400 spoločností. Každoročne oceňuje výnimočné televízne programy, ktoré vznikli mimo USA. Ceny udeľujú v desiatich kategóriách: umelecký program, herečka, herec, program pre deti a mládež, komédia, dokument, dramatický seriál, zábavný program bez scenára, telenovely a televízny film alebo miniseriál.

Víťazi :

Umelecký program -Strictly Bolshoi (Veľká Británia)

Najlepší herec-David Suchet (Veľká Británia)

Najlepšia herečka-Lucy Cohu (Veľká Británia)

Program pre deti a mládež-Veselá farma (Veľká Británia)

Komédia-The I.T. Crowd (Veľká Británia)

Dokument -The Beckoning Silence (Veľká Británia)

Dramatický seriál-Life on Mars (Veľká Británia)

Televízny film, miniseriál-Television por la identidad (Argentína)

Telenovely-Al-Igtiyah (medzinárodný názov: The Invasion) - Jordánsko

Zábavný program bez scenára-The Big Donor Show (Holandsko)

© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.