24. 11. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Ani 200.000 čitateľov denne, ani ambiciózny slogan "noviny plné energie" nezaručia ďalšiu existenciu pražského bezplatného denníka 24 hodín. Denník na konci novembra oslávi tri roky, ale už 19. decembra vyjde jeho posledné číslo. O zániku denníka 24 hodín rozhodlo vedenie vydavateľstva Ringier ČR ako o "preventívnom opatrení" na zníženie negatívnych dopadov globálnej finančnej krízy. Informovala o tom dnes šéfka vydavateľstva Libuše Šmuclerová. Ringier tento rok očakáva v Česku pred zdanením zisk až 600 miliónov Kč, čo je dvojnásobne viac než rok pred tým. Vedenie firmy však tuší, že tieto výsledky sa v roku 2009 asi nepodarí zopakovať. Okrem denníka 24 hodín vychádzajú v Prahe ešte ďalšie dva bezplatné denníky, ktoré majú príjmy iba z reklamy: noviny Metro a ekonomicky ladený denník E 15. Tieto periodiká sa distribuujú v podzemnej dráhe a na niektorých úradoch.

Copyright © TASR 2008
Štátne médiá v Číne píšu o novom albume americkej skupiny Guns N' Roses, ktorý nesie názov Chinese Democracy, ako o útoku na čínsky národ. Denník Global Times, ktorý vydáva komunistická strana, dnes uverejnil článok, ktorého titulok tvrdí, že album zúrivo útočí na Čínu. "Nepotrebujeme to komentovať," vyjadril sa hovorca ministra zahraničných vecí Číny pre agentúru AP. Na čínskych internetových stránkach sa objavili názory, že nahrávka je súčasťou tajného plánu niektorých západných krajín na ovládnutie sveta. Novinka Guns N' Roses, ktorá sa dostala na trh v nedeľu 23. novembra, sa pritom s veľkou pravdepodobnosťou na tamojšom oficiálnom trhu neobjaví. Neznamená to však, že čínski fanúšikovia kapely sa k Chinese Democracy nedostanú. V krajine totiž bujnie pirátsky trh s hudobnými nosičmi, ale aj nelegálnymi kópiami počítačových hier. Nové skladby Guns N' Roses sú prístupné na internete, kapela dokonca zverejnila album na svojej MySpace stránke www.myspace.com/gunsnroses. Nie je známe, či čínske úrady zablokujú k týmto internetovým stránkam prístup. Čínsky internet totiž podlieha cenzúre. Úrady blokujú prístup napríklad k odkazom, ktoré obsahujú slová ako demokracia. Ľudia to obchádzajú okrem iného aj tým, že kombinujú čínske a anglické znaky, či vkladajú do 'rizikových' slov medzery. Guns N' Roses nie sú jedinými hudobníkmi, ktorí trápia čínskych úradníkov. Islandská speváčka Björk v marci počas koncertu v Šanghaji zakričala medzi pesničkami "Tibet, Tibet!". Čínske ministerstvo kultúry zareagovalo tak, že si začalo zahraničných umelcov pred ich vystúpením v krajine preverovať. Umeleckým agentúram, ktoré do krajiny privezú "nespoľahlivých" umelcov, hrozí dvojročným zákazom činnosti.
Zahraniční novinári pôsobiaci v Izraeli sa odvolali na najvyšší súd s cieľom zvrátiť vládne rozhodnutie zakazujúce žurnalistom vstúpiť na územia Pásma Gazy. Žiadosť na súd predložila Asociácia zahraničnej tlače po tom, čo sa listom, ktorý podpísali šéfovia najväčších mediálnych organizácií nepodarilo presvedčiť vládu, aby zákaz zrušila. Izrael dlho obmedzoval pohyb osôb cez hranicu s Gazou, po nedávnom náraste palestínskej raketovej paľby však uzavrel pásmo pre všetkých okrem dopravcov nevyhnutných zásob, humanitárnych pracovníkov. Cez hranicu tiež pustia urgentné zdravotné prípady. Novinári na izolované palestínske územie nemôžu vstupovať od 5. novembra.
© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.