27. 11. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Členovia americkej hereckej asociácie Screen Actors Guild (SAG) budú v decembri hlasovať o tom, či vstúpia do štrajku. Prezident SAG Alan Rosenberg to v stredu e-mailom oznámil všetkým členom. Zároveň ich požiadal, aby dali vedeniu asociácie možnosť vyhlásiť štrajk len v prípade, že to bude "absolútne nevyhnutné". Hlasovanie by mohlo trvať vyše mesiaca. Aby návrh na štrajk prešiel, potrebuje asociácia 75 percent hlasov. Rokovania o novej kolektívnej zmluve medzi SAG a hollywoodskymi štúdiami stroskotali v sobotu, keď nedokázali nájsť východisko zo slepej uličky, v ktorej sa nachádzajú už päť mesiacov. Aliancia filmových a televíznych producentov (AMPTP) tvrdí, že zástupcovia SAG im nedokázali vysvetliť, prečo by si mali zaslúžiť lepšie zmluvné podmienky ako ostatné asociácie. Podľa producentov členovia SAG v prvých dňoch štrajku stratia viac, ako by kedy mohli dúfať, že získajú. Polícia v severosomálskom odštiepeneckom regióne Puntland v štvrtok prehľadala prístavné mesto Bosasso a jeho okolie v rámci pátrania po štyroch unesených novinároch, medzi ktorými je jeden Brit a Španiel. "Zadržali sme vozidlo, ktoré chceli využiť pri únose. Teraz sme vyslali jednotky, aby únoscov prenasledovali," povedal spravodajskej tlačovej agentúre AFP puntlandský policajný šéf Gání Mohamed Hadží. "Zajatcov vzali do hornatých regiónov v okolí Bosassa, išli peši. Teraz ich však naše jednotky prenasledujú a dúfame, že uspejú," povedal a dodal, že v prípade potreby sú pripravení použiť na prepustenie zajatcov silu. K únosu sa zatiaľ nikto neprihlásil. V Somálsku sú útoky na novinárov a humanitárnych pracovníkov pomerne bežné, v krajine už takmer 20 rokov nefunguje centrálna vláda. Puntland sa za autonómny štát vyhlásil v roku 1998, na rozdiel od susedného Somalilandu sa však neusiluje o celkovú nezávislosť od Somálska.

Údajný vrah chorvátskeho novinára Zeljko Milovanovič tvrdí, že záhrebské úrady ho chcú zabiť. S odvolaním sa na miestne médiá to píše macedónska spravodajská agentúra Makfax. Milovanovič svoju vinu popiera. "Nemám s vraždou Iva Pukaniča a marketingového riaditeľa týždenníka Nacional Nika Franiča nič spoločné," tvrdí Milovanovič a dodal, že chorvátska polícia už zorganizovala jeho zavraždenie. Štyridsaťsedemročný Pukanič, vlastník a šéfredaktor druhého najväčšieho chorvátskeho týždenníka Nacional, zahynul 23. októbra pri explózii výbušniny umiestnenej neďaleko jeho vozidla v centre Záhrebu. Novinár pol roka pred vraždou informoval políciu, že sa ho niekto pokúšal zabiť pred jeho domom. Polícia mu zabezpečila ochranu, v auguste ju však na vlastnú žiadosť zrušil.

V procese zavraždenia Anny Politkovskej vypovedali pred súdom v Moskve obe deti ruskej novinárky. Vo výpovedi uviedli, že ich matke, tvrdej kritičke Kremľa, sa päť rokov pred smrťou ustavične vyhrážali. Dôvodom vyhrážok boli články Politkovskej o čečenskej vojne a ruskej armáde, vypovedali Ilja a Vera vo štvrtok pred vojenským súdom. Proces má trvať minimálne 40 dní. Pred súdom sa musia zodpovedať traja obvinení z napomáhaniu k vražde. Údajný vrah novinárky Čečen Rustam Machmudov je na úteku. Deti Politkovskej podľa ruskej tlačovej agentúry Interfax pre súdom uviedli, že Machmudova ani jeho dvoch bratov nikdy nevideli. Podľa obhajcu jedného zo štyroch podozrivých si vraždu ruskej investigatívnej novinárky, ktorú zavraždili v októbri 2006 v Moskve, objednal istý ruský politik. Malo ísť podľa neho o politika, ktorý pôsobí v Rusku a nie v zahraničí, ako to pôvodne tvrdili niektoré kruhy. Dôvodom vraždy mali byť kritické články o jeho osobe, ktoré publikovala Politkovská.

© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.