26. 11. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Hudobná televízna stanica MTV usporiada inauguračný bál Baracka Obamu, ktorý v januári nastúpi do úradu amerického prezidenta. Jej majiteľ spoločnosť Viacom oznámila, že MTV zabezpečí Be the Change Inaugural Ball, ktorý sa uskutoční 20. januára 2009. Udalosť bude vysielať stanica v televízii aj na internetovej stránke MTV.com. Ako informovali predstavitelia Viacom, na bále sa zúčastnia okrem politikov aj známi umelci a celebrity. Aby zdôraznili a oslávili tohtoročnú vysokú účasť mládeže na výbere nového amerického prezidenta, organizátori pozvú stovky mladých ľudí spomedzi dobrovoľníkov, ktorí pomáhali organizovať voľby.

Jedna zo svetovo najpopulárnejších stránok na internete, server YouTube, zmenila formát videí. Kým doteraz sa videá zobrazovali v "klasickom" formáte 4:3, v súčasnosti sú dostupné v širokouhlom formáte 16:9 pri rozmeroch 640x360 bodov. Pôvodne nahraný súbor s pomerom strán 4:3 sa teda divákom zobrazí s čiernymi pruhmi po oboch stranách. Okrem tejto novinky prináša YouTube i prehrávanie 720p (High-definition television - HDTV) videí, ktoré sú vďaka novému širokouhlému formátu oveľa väčšie a pre diváka teda aj atraktívnejšie. © 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Sudca Jevgenij Zubov dnes odmietol žiadosť ruskej prokuratúry, aby odstúpil z procesu s trojicou mužov, obvinených zo spoluúčasti na zabití investigatívnej novinárky Anny Politkovskej.Prokuratúra oznámila, že chce vylúčenie Zubova z politicky vypätého procesu po tom, ako sudca v utorok nariadil, že médiá môžu byť prítomné na procese, informovala agentúra Reuters.Minulý týždeň Zubov verejnosť na pojednávaní vylúčil, čo vyvolalo rozčúlenú kritiku Politkovskej bývalých kolegov. Podľa ich názoru sa tak úrady pokúšali zakryť nedostatky vo vyšetrovaní."Sudca odmietol žiadosť na svoje odstúpenie," povedal Alexander Minchanovskij, hovorca obvodného vojenského súdu v Moskve, kde sa prípad pojednáva. Štyridsaťosemročnú Politkovskú zastrelili 7. októbra 2006 pred moskovskou bytovkou, kde bývala. Jej zavraždenie vyvolalo pochybnosti Západu o rešpektovaní slobody prejavu v Rusku.Proces s troma obvinenými sa do veľkej miery považuje za test ruského súdnictva, ktoré v minulosti nedokázalo dostať za mreže hlavných podozrivých v niekoľkých kauzách, priťahujúcich pozornosť verejnosti.Zo spoluúčasti na príprave vraždy sú obvinení čečenskí bratia Džabrail a Ibragim Machmudovci spolu s bývalým policajtom Sergejom Chadžikurbanovom. Všetci traja obvinenie popierajú.Sudca Zubov v utorok zmenil rozhodnutie o vylúčení verejnosti a dovolil účasť novinárov po tom, ako jeden z porotcov poskytol rozhlasové interview. Povedal, že účasť tlače zakázali pod falošnou zámienkou. Porotcu vylúčili za porušenie pravidiel.Prokuratúra dnes mala predložiť dôkazy o vine troch obžalovaných zo spoluúčasti, informovala agentúra DPA. Domnelý čečenský vrah je na úteku.

Copyright © TASR 2008