23. 11. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Najslávnejšieho barmského komika Zarganara odsúdili na 45 rokov pobytu za mrežami, kým druhý obžalovaný, športový redaktor dostal 15 rokov. Informovali o tom jeho rodinní príslušníci. Vojenský súd sa taktiež zaoberal prípadom dvoch mužov, ktorých obvinili z (ilegálnej) pomoci obetiam ničivého cyklónu Nargis, ktorý zasiahol krajinu v máji a vyžiadal si 138 000 obetí. Jednému z nich vymeral trest vo výške 29 rokov, druhý muž si posedí za mrežami 15 rokov. Barmský súd v minulý týždeň odsúdil 14 členov prodemokratickej skupiny Študenti generácie 88 na prísne tresty, každý z nich by mal podľa rozsudku za mrežami stráviť 65 rokov. Organizácie zaoberajúce sa ľudskými právami tvrdia, že barmská junta zvyšuje represálie voči disidentom najmä pre blížiace sa všeobecné voľby v roku 2010. Barma je bývalou britskou kolóniou, ktorá v roku 1948 dosiahla nezávislosť. O 14 rokov neskôr však vládu prevzala vojenská junta, ktorá vládne dodnes. Vláda v roku 1989 zmenila britský názov Barma na Mjanmarsko, ktorý však odmietajú používať krajiny, ktoré s režimom nesúhlasia. Dôvodom je, že junta ako nástroj moci využíva násilné potláčanie povstaní a akýchkoľvek iných prejavov nesúhlasu.

Losangeleskí paparazzovia by sa nemali v budúcnosti zdržovať v blízkosti škôl a nemocníc. Vyplýva to z návrhu zákona, ktorý by mal platiť v celom Los Angeles. Zástupcovia mesta sa totiž rozhodli vytvoriť "bezpečnú zónu" pre celebrity. Tie sú vraj často vystavované obťažovaniu paparazzmi. Ide najmä o situácie, keď vodia deti do školy a navštevujú lekárov. Podľa zákona by malo byť zakázané fotografovať do vzdialenosti sedem metrov od škôl a nemocníc. Na problém s obťažovaním celebrít upozornil zástupca mestskej rady Dennis Zine už na začiatku roka, keď nastal obrovský ruch okolo Britney Spears. Vtedy však jeho návrh mestská rada zamietla.
Čínskeho spisovateľa a novinára, ktorého zatkli po tom, ako protestoval proti výstavbe chemickej továrne v juhovýchodnej Číne, odsúdili v piatok na tri roky väzenia pre rozvracanie štátnej moci, uviedol jeho advokát. Čchena Taa-ťuna odsúdili v hlavnom meste provincie Si-čchuan Čchentu v 30-minútovom procese, povedal ČuŤiu-fu. Tri z Čchenových článkov prezentoval súd ako dôkaz, že novinár útočil na komunistickú stranu, povedal Ču. "Podľa môjho názoru on len kritizoval stranu, no nikdy nenapísal, že ju mieni podvracať," povedal advokát.Na demonštrácii proti výstavbe petrochemickej továrne sa 4. mája zúčastnilo približne 200 ľudí, ktorí poukazovali na následné znečistenie ovzdušia a vody. Čchen pracoval 8 rokov v denníku komunistickej strany a neskôr prešiel do denníka Si-čchun. Čchen tiež podporoval práva Tibeťanov. Vedenie libanonskej televíznej stanice al-Manár, ktorú prevádzkuje radikálne hnutie Hizballáh, v sobotu vyhlásilo, že zákaz vysielať v Nemecku je porušením medzinárodných noriem na ochranu slobody tlače. Ako tvrdí riaditeľ satelitného kanála Abdalláh Kassír, nemecká vláda svojím rozhodnutím vyhovela požiadavke európskych "sionistických loby". Nemecké ministerstvo vnútra zakázalo vysielanie televízie odôvodnením, že jej vysielanie je v rozpore s ústavou. Stanica však v sobotu vyhlásila, že neporušila žiadne zákony a zákaz jej nezabráni v činnosti. Hovorca nemeckého ministerstva informoval, že televíziu al-Manár zakázali v súlade s článkom 9 nemeckej ústavy, ktorý hovorí o tom, že organizácie pôsobiace na území krajiny nemôžu narúšať "medzinárodné porozumenie". Vláda zákazom zabránila nemeckým poskytovateľom satelitnej televízie, aby tento kanál zaradili do svojej ponuky. Militantný Hizballáh bojuje od začiatku 80. rokov proti Izraelu a v Libanone má významné miesto na politickej scéne. Al-Manár vo svojom vysielaní často uverejňovala protiizraelské príspevky a zábery bojujúcich militantov z Hizballáhu. Spojené štáty americké hnutie evidujú na zozname teroristických organizácií a rovnako zakázali aj jeho televíziu.
© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Mimoriadny Slovenský tematický deň zaradila v piatok do vysielania maďarská televízia Duna TV. V pôvodne avizovanom programe na dnešný deň došlo tak k viacerým zmenám. Vo vysielaní sa objavilo a objavilo viacero dokumentárnych programov, týkajúcich sa Slovenska, vrátane krátkometrážnej snímky Tradície a hodnoty o spisovateľovi Kálmánovi Mikszáthovi, či ukážka slovenskej televíznej produkcie pre deti a mládež Mať tak o koliesko viac (2002) režiséra Ivana Popoviča. Na večer avizovala Duna TV okrem iného film Martina Šulíka Krajinka (2000) a nový portrét rodáka z Levíc, spisovateľa, publicistu a esejistu maďarskej národnosti Lajosa Grendela.
Copyright © TASR 2008