25. 11. 2008

Zomrel John Michael Hayes

Zomrel John Michael Hayes
John Michael Hayes sedí nad Alfredom Hitchcockom a Grace Kelly počas nakrúcania filmu Chyťte zlodeja (To Catch a Thief, 1955).

Scenárista John Michael Hayes, ktorý často spolupracovali so slávnym režisérom Alfredom Hitchcockom, zomrel vo veku 89 rokov. Ako v pondelok informoval John Wilson z pohrebného ústavu Rand Wilson, Hayes skonal prirodzenou smrťou už v stredu 19. novembra. John Michael Hayes sa narodil v roku 1919 v meste Worcester v štáte Massachusetts. Kariéru odštartoval v novinách a rozhlase. Do Hollywoodu odišiel po tom, ako vyštudoval Massachusetts State College. V päťdesiatych rokoch začal pracovať pre spoločnosť Universal Studios. Nominácie na Oscara získal za scenáre k filmom Okno do dvora (1954) a Peyton Place (1957). Na konte má tri ceny americkej asociácie scenáristov Writers Guild of America (WGA) - okrem spomínaných dvoch za Hitchcockovu snímku Chyťte zlodeja (1955). Pre Alfreda Hitchcocka napísal scenár aj k filmom Problémy s Harrym (1955) a Muž, ktorý vedel priveľa (1956).

© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.