4. 1. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Švédska mediálna spoločnosť Modern Times Group (MTG) sa podľa jej predsedu Hans-Holgerja Albrechta rozhodla ukončiť prevádzku TV3 v Slovinsku. TV3 bude vysielať ešte niekoľko mesiacov v súlade s uzavretými kontrakty. Ako dôvod ukončenia TV3 uviedol nízky podiel televízie na trhu oproti nákladom. TV3 začala vysielanie 24.12.1995 a bola vo vlastníctve rímskokatolíckej cirkvi. Spočiatku stanice preto vysielala najmä nábožensky zamerané programy. Od novembra 2004 do októbra 2006 sa stanica volala Prva TV. Od 3. júna 2008 vysielala v slovinskom DVB-T multiplexe. 1. septembra toho istého roku v digitálnej terestrickej sieti ukončila šírenie. V súčasnosti môžu vysielanie slovinské TV3 sledovať abonenti platformy Total TV na satelite Eutelsat W3C na pozícii 16 ° E. Signál je kódovaný systémom Videoguard.
Zdroj: Resiveri.NET
Európska komisia dnes vyzvala Maďarsko, aby urýchlene zabezpečilo uplatnenie rozhodnutia maďarského ústavného súdu v súvislosti s mediálnym zákonom. Podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI to v Bruseli uviedol hovorca komisárky pre digitálnu agendu Neelie Kroesovej Ryan Heath. Hovorca pripomenul, že Ústavný súd MR vlani 19. decembra vydal rozhodnutie, podľa ktorého maďarský mediálny zákon protiústavne obmedzuje slobodu tlačených médií. Heath povedal, že následky zistenia súdu sú aj dnes platné. Ako dodal, problematickou je ochrana zdrojov novinárov, ako aj viazanie možnosti citovať vyjadrenia k povoleniu. Charta základných práv Európskej únie jasne deklaruje, že je treba ctiť slobodu a pluralitu médií. „EÚ doposiaľ vždy obhajovala slobodu tlače a pluralitu médií,“ konštatoval hovorca. Bruselské médiá informujú o tom, že EK sa kvôli kontroverznému zákonu o centrálnej banke nemieni zaoberať maďarskou žiadosťou o finančnú pomoc. Viaceré médiá citujú hovorcu komisie Oliviera Baillyho, ktorý povedal, že únia preveruje v súčasnosti takmer 30 maďarských zákonov z pohľadu ich súladu s právnymi normami EÚ, ktoré sa týkajú procesu tvorby ústavy. Bailly v utorok povedal, že únia ukončí hodnotenie maďarských zákonov pred koncom tohto týždňa. Komisia zasadne 11. januára, kedy podľa informácií zdrojov z EÚ zrejme prerokujú aj ďalšie kroky týkajúce sa Maďarska. Nemenovaný predstaviteľ únie povedal, že v prípade nesúladu maďarských zákonov s normami únie je možné, že sa začne konanie voči Maďarsku. Šéf rakúskej delegácie sociálnodemokratických poslancov v EP Jörg Leichtfried dnes konštatoval, že situácia Maďarska je „čoraz dramatickejšia“ a súčasne vyzval maďarského premiéra Viktora Orbána na odstúpenie.
Približne 50 univerzitných študentov obsadilo päť rozhlasových staníc na juhu Mexika a požadovalo rezignáciu guvernéra štátu Guerrero, Angela Aguierreho. Neozbrojení maskovaní študenti vtrhli do sídiel rozhlasových staníc v utorok a zverejnili posolstvo v rozsahu 40 minút, uviedol hovorca štátu Guerrero Arturo Martinéz. Študenti podľa neho požadovali aj vyšetrovanie zabitia dvoch ich kolegov počas demonštrácie, ktorá sa odohrala 12. decembra. Odmietli tiež zodpovednosť za smrť zamestnanca čerpacej stanice po podpálení niekoľkých čerpacích staníc počas demonštrácií. Protestujúci tiež zablokovali diaľnicu vedúcu k letovisku Acapulco na tichomorskom pobreží a požadovali zvýšenie dotácií na školstvo, uviedla agentúra AP.
Copyright © TASR 2011