13. 6. 2012

ART FILM FEST NEWS


ART FILM FEST NEWS



Reprezentatívny výber toho najlepšieho, čo sa zrodilo na českej dokumentárnej scéne v minulom roku, prinesie na medzinárodnom filmovom festivale Art Film Fest v Trenčianskych Tepliciach (16.–23.6.) sekcia Česká radosť. TASR informovala PR manažérka agentúry Forza Zuzana Čižmáriková. Exkluzívny súbor piatich dokumentárnych filmov sa podľa nej po prvý raz dostáva k slovenským divákom.
"Zostava oceňovaných autorských dokumentov od etablovaných autorov i autoriek naznačuje súčasný vývoj českej dokumentaristiky, rôznorodosť tematického zamerania i tvorivých prístupov. Nášmu divákovi sa tak na festivale otvára ďalšia príležitosť myslieť filmom nielen o stave vlastnej spoločnosti," povedal koordinátor sekcie Martin Kaňuch.
Festivaloví návštevníci sa budú môcť zoznámiť aj s najlepším českým dokumentárnym filmom minulého roku, dielom Martina Marečeka Pod sluncem tma. Na festivalové plátna sa dostane Rock života jedného z lídrov českej dokumentárnej scény, Jana Gogolu ml. Najnovší celovečerný dokumentárny film venoval portrétu Oldřicha Říhu, vedúceho legendárnej československej rokenrolovej skupiny Katapult pôsobiacej od roku 1975. Časozberný dokument Veroniky Sobkovej Venku zachytáva obdobie takmer dvoch rokov, počas ktorých sledovala osudy troch väzňov pri výkone trestu. Dokumentarista Vít Janeček ponúka v snímke Závod ke dnu pohľad na automatizáciu výroby, jej presuny do krajín s lacnejšou pracovnou silou, čo výrazne ovplyvňuje zmeny na trhu s prácou.
"Na fenomén slobodných ľudí sa zameriava snímka Generace Singles Jany Počtovej. Film zo známeho dokumentárneho cyklu HBO Bez cenzúry zaostril na jeden z najcharakteristickejších príznakov spoločenského života nielen v Česku – na generačný fenomén singles. V priebehu jedného roka nakrúcania sa o tom režisérka rozprávala s vybranou šesticou mužských i ženských samotárov. Odkrývajú premárnené šance na partnerský život, pozitíva bývania osamote, strach z behu času," uzavrela Čižmáriková.


Copyright © TASR 2012