15. 6. 2012

ART FILM FEST NEWS


ART FILM FEST NEWS




Na jubilejnom 20. ročníku medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest v Trenčianskych Tepliciach premietnu 159 filmových lahôdok. Festival sa začne už v sobotu (16. 6.) a potrvá do 23. júna. TASR informovala PR manažérka agentúry Forza Zuzana Čižmáriková.
„Návštevníci projekcií sa aj tento rok môžu tešiť na osobné stretnutie s hviezdami filmu. Počas úvodného víkendu si cenu Hercova misia za mimoriadny prínos hereckému umeniu prevezme francúzska herečka Emmanuelle Béartová, ktorá vo festivalovom parku vlastnoručne pripevní mosadznú plaketu so svojím menom. Ocenenie Zlatá kamera si na začiatku Art Film Festu prevezme jeden z najuznávanejších ruských režisérov Andrej Končalovskij a jeden z najvýznamnejších slovenských kameramanov Dodo Šimončič. Český herec Miroslav Donutil si cenu Hercova misia prevezme v stredu 20. júna a na záver Art Film Festu zavíta do Trenčianskych Teplíc svetoznámy oscarový herec Sir Ben Kingsley. Cena Zlatá kamera poputuje na koniec festivalu do rúk významného slovenského dramaturga a režiséra Rudolfa Urca. Všetci ocenení budú vo festivalových kinách osobne uvádzať svoje filmy,“ povedala Čižmáriková.
Ako dodala, festival uvedie aj najnovšiu komédiu legendárneho Woodyho Allena Do Ríma s láskou, ktorú zatiaľ premietli len v dejisku príbehu a Art Film Festu sa ju podarilo získať na exkluzívnu projekciu - na festivalové plátna sa dostane prvýkrát od talianskej premiéry. V programe bude okrem iného i sedem horúcich noviniek z nedávneho prestížneho festivalu v Cannes, ktoré si slovenskí diváci pozrú v exkluzívnej premiére.
V medzinárodnej súťaži hraných filmov bude o Modrého anjela súperiť 12 filmov, v medzinárodnej súťaži krátkych filmov sa bude o rovnaké ocenenie uchádzať 37 snímok z celého sveta vrátane nominantov na Oscara. Bohatú ponuku filmových titulov prinesú aj sekcie Okolo sveta, Európske zákutia, Česká radosť, Láska a anarchia, Prísľuby z Východu, Focus: Nový britský film či Nočná prehliadka. V sekcii Slovenská sezóna zhliadnu diváci domáce novinky, medzi nimi film Mareka Ťapáka Tanec medzi črepinami, novú komédiu Juraja Krasnohorského Tigre v meste, film režiséra Stanislava Párnického Dušičky seniorov, ale aj pozoruhodnú snímku Mareka Šulíka a Jany Bučky z rómskej komunity Zvonky šťastia.
„Čerešničkou v programe bude tematická sekcia Pri vychádzaní z kina, ktorú uvádza Art Film Fest pri príležitosti svojho 20. jubilea. Výber filmov je chválou a poctou klasickému kinu a klasickým 35-milimetrovým filmovým kotúčom, ktoré onedlho definitívne prejdú do histórie,“ uzavrela Čižmáriková.


Copyright © TASR 2012