12. 6. 2012

STANOVISKO-

D. JARJABEK




 Návrh na odvolanie generálnej riaditeľky RTVS Zemkovej som musel dať na základe platného zákona o RTVS, ktorý navrhol bývalý minister kultúry Krajcer a bol schválený bývalou vládnou koalíciou aj napriek tomu, že sme pri jeho prerokovávaní upozorňovali napríklad aj na to, že odňať kompetenciu voliť riaditeľa Rade a vrátiť voľbu riaditeľa do pôsobnosti parlamentu je krok dozadu a politizuje to voľbu šéfa verejnoprávneho média.
Dôvod návrhu, ktorý sme prijali, však nie je politický, ale platný zákon nám jasne ukladá povinnosť vyvodiť takúto konzekvenciu na základe nesplnenia povinnosti, ktorú zákon o RTVS generálnej riaditeľke ukladá v paragrafe 15, odsk. 3, písm. h. Je príznačné, že proti tomuto kroku napĺňajúcemu literu platného zákona sa vehementne postavil práve poslanec Krajcer, ktorý v umožnil bývalej vládnej koalícii vymeniť kompletne orgány STV a SRo radami počínajúc a končiac voľbou M. Zemkovej za generálnu riaditeľku RTVS účelovou zmenou platného zákona. SMER-SD ani v minulosti, ani teraz nemení účelovo zákon o RTVS.
Poslanec Krajcer dnes kritizuje postup, ktorý je v súlade so zákonom aj rokovacím poriadkom výboru pre kultúru a médiá. Pán poslanec Krajcer by namiesto moralizovania na tému, že návrh som predložil v bode "rôzne" rokovania výboru a že som o návrhu mal informovať generálnu riaditeľku Zemkovú, mal klásť závažnejšiu otázku, prečo generálna riaditeľka Zemková neinformuje radu RTVS vopred o závažných obchodných rozhodnutiach.