14. 6. 2012

RADA RTVS

RADA RTVS


Šéfka Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Miloslava Zemková, ktorú mediálny parlamentný výbor v utorok navrhol odvolať z funkcie, sa bude brániť právnou formou. "Dospela som k záveru, že podám návrh na súd na vydanie predbežného opatrenia," oznámila na dnešnom rokovaní Rady RTVS Zemková.
Riaditeľka RTVS už návrh poslala po kuriérovi na Okresný súd Bratislava I. Kópiu návrhu na vydanie predbežného opatrenia odovzdá aj predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi. "Aby zvážil prehodnotenie uznesenia a aby zvážil zaradenie odvolacieho bodu na nasledujúce rokovanie parlamentu," poznamenala.
"Neviem si predstaviť nejakú účinnú obranu, pretože naozaj nie som politický nominant a nemám v parlamente niekoho alebo skupinu ľudí, ktorí by mohli povedať stanovisko z mojej strany," argumentovala Zemková. Situácia je podľa jej slov vážna a uznesenie výboru pre kultúru a médiá obsahuje obvinenia, ktoré chce vyvrátiť. Zemková si preto nechala vypracovať tri nezávislé právne stanoviská, ktoré podľa nej potvrdzujú, že nijakým spôsobom nepochybila.
Predseda Rady RTVS Miroslav Kollár označil spôsob, akým výbor NR SR schválil návrh na odvolanie Zemkovej, za nekorektný. O návrhu s odporúčaním na odvolanie šéfky RTVS totiž výbor hlasoval v jej neprítomnosti. "Pri takto závažnej veci treba vypočuť aj dotknutú stranu," dodal Kollár.
Rada RTVS dnes prijala uznesenie, podľa ktorého vyjadruje vážne pochybnosti o tom, či boli naplnené zákonné dôvody na odvolanie riaditeľky RTVS, ako to navrhol parlamentný výbor pre kultúru a médiá. Rada RTVS tiež vyzýva členov výboru aj ostatných poslancov NR SR, aby preskúmali oprávnenosť tohto návrhu.
Návrh s odporúčaním odvolať Zemkovú z funkcie schválil v utorok 12. júna mediálny výbor parlamentu na popud šéfa výboru Dušana Jarjabka (Smer-SD). Dôvodom na odvolávanie je, že Zemková 3. apríla 2012 zverejnila výzvu na predloženie ponúk na prenájom priestorov pre mediálny komplex, ale vopred o tom písomne neinformovala Radu RTVS, čím podľa Jarjabka porušila zákon. O odvolaní rozhodne parlamentné plénum, najbližšia schôdza sa začne 19. júna.
Dcérska spoločnosť Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) STV Broadcasting, s.r.o., ktorá v minulosti prevádzkovala analógové vysielanie STV, pôjde do likvidácie. Uznesením o tom dnes rozhodla Rada RTVS na návrh šéfky RTVS Miloslavy Zemkovej.
"Spoločnosť nemá zmysel držať ďalej, pretože RTVS ju nepotrebuje," uviedla Zemková na rokovaní rady. STV Broadcasting, s.r.o. bola podľa jej slov založená za účelom prevádzkovania analógového a terestriálneho vysielania STV. Keďže však televízia toto vysielanie ukončila už v auguste minulého roka, spoločnosť môže ísť do likvidácie. "Zostatok finančných prostriedkov na účte spoločnosti prejde na účty RTVS," doplnila. Ako Zemková uzavrela, STV Broadcasting, s.r.o. už nemá žiadny iný majetok.

©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.