14. 6. 2012

Rada RTVS vyjadruje pochybnosti o sebe samej.

Rada RTVS vyjadruje pochybnosti o sebe samej.




Návrh na odvolanie generálnej riaditeľky Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Miloslavy Zemkovej, ktorý prijal v utorok 12. júna Výbor NR SR pre kultúru a médiá, bol hlavným bodom dnešného zasadnutia Rady RTVS.
Po informácii generálnej riaditeľky o právnej obrane voči tomuto návrhu, ktorým je z jej strany podanie na vydanie predbežného opatrenia voči návrhu na Okresnom súde Bratislava I a následnej rozprave prijala rada nasledovné uznesenie:
"Rada RTVS vyjadrila pochybnosti o tom, či boli naplnené zákonné dôvody na odvolanie generálnej riaditeľky RTVS z funkcie podľa § 18 ods. 4 písmeno c) zákona o RTVS, ako to navrhol uznesením číslo 20 z 12.6.2012 Výbor NR SR pre kultúru a médiá. Rada RTVS plniac si svoju zákonnú povinnosť dohliadať na dodržiavanie zákona o RTVS a rešpektujúc zákonnú kompetenciu NR SR voliť a odvolať generálneho riaditeľa RTVS preto vyzýva členov parlamentného výboru pre kultúru a médiá, ako aj ostatných poslancov Národnej rady SR, aby dôsledne preskúmali oprávnenosť tohto návrhu, aby tak predišli prípadným škodám spôsobeným RTVS v dôsledku možného odvolania generálnej riaditeľky RTVS v rozpore so zákonom o RTVS." Za prijatie tohto uznesenia hlasovalo sedem z ôsmich členov rady.
"V uznesení výboru, ktorý navrhuje odvolať riaditeľku, nie je žiadne zdôvodnenie, čo porušila, je len návrh na odvolanie podľa paragrafu, nie je zdôvodnenie, prečo. Vychádzam zo sprostredkovaných informácií, ktoré máme, za porušenie zákona považujú to, že nás neinformovala o vyhlásení verejnej obchodnej súťaže na mediálny komplex vopred. Na jednej strane je stanovisko Legislatívneho odboru NR SR, ktorý tvrdí, že je to porušenie zákona, ja poznám asi tri iné právne stanoviská, ktoré hovoria, že to porušenie zákona nie je," uviedol po skončení zasadnutia pre TASR predseda Rady RTVS Miroslav Kollár a dodal: "Je pravdou, že podľa zákona nás má vopred informovať o zámere vstúpiť do zmluvného záväzku nad 100.000 eur alebo nad dva roky, nevidím však dnes žiadneho zmluvného partnera. Hodnotil som kriticky, že nás vopred neinformovala, pretože o takej vážnej veci nás informovať minimálne v čase vyhlásenia mala. To je fakt, ale porušenie zákona to asi nebude."


Copyright © TASR 2012