30. 7. 2012

TOUR de GR RTVS 5. Revisited

TOUR de GR RTVS 5


Revisited
Poslanci parlamentného výboru pre kultúru a médiá dnes vypočujú všetkých jedenásť uchádzačov, ktorí sa prihlásili do súťaže o post generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska. Ako prvý svoj projekt rozvoja a riadenia verejnoprávneho média predstavil na základe vyžrebovaného poradia Jozef Zima. Na prezentáciu bude mať tak ako ďalší uchádzači desať minút. Následne budú mať poslanci rovnaký čas, aby kandidátovi adresovali dodatočné otázky.
Verejné vypočúvanie kandidátov prebieha na pôde historickej budovy parlamentu. Priamy prenos z tohto rokovania je možné sledovať na internetovej adrese www.respublica.sk/riaditel. Médiá najčastejšie za favoritov voľby spomínajú bývalého riaditeľa TV Markíza Václava Miku, ktorý sa predstaví ako piaty a šéfa verejnoprávnej Tlačovej agentúry SR Jaroslava Rezníka, ktorý vystúpi ako posledný. Poslanci vládneho Smeru-SD však zdôrazňujú, že rozhodnutie padne až pri hlasovaní v pléne.
Popri spomínanej trojici sa dnes poslancom predstavia aj Štefan Dlugolinský, Iľja Ruppeldt, Ľubomír Belák, Marcel Děkanovský, Marián Herdel, Pavel Jacz, Margita Repková a Marián Ostatník. Následne podá Jarjabek predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi (Smer-SD) správu o verejnom vypočutí. Šéf NR SR potom musí do 24 hodín určiť termín schôdze, na ktorej by mali poslanci zvoliť generálneho riaditeľa RTVS. Podľa jeho hovorcu Pavla Chovanca existuje predpoklad, že by sa tak mohlo stať už 1. augusta, všetko však bude závisieť aj od priebehu vypočúvania.



Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) by mal vysielať na troch televíznych okruhoch. Popri Jednotke a Dvojke treba vytvoriť aj okruh Slovakia 3, ktorý bude vysielať pre 2,7 milióna Slovákov v zahraničí. Na vypočúvaní uchádzačov o post generálneho riaditeľa RTVS to dnes navrhol jeden z jedenástich uchádzačov o post generálneho riaditeľa RTVS Štefan Dlugolinský.
Bývalý programový riaditeľ STV pritom poukázal na dlhodobý trend výrazného poklesu sledovanosti televízie. Nevyhnutné je preto podľa neho zmeniť aj organizačnú štruktúru média, oživiť slovenskú animáciu a posilniť regionálne štúdiá. "RTVS sa musí stať matkou šírenia kultúry SR, iná inštitúcia tu neexistuje," podčiarkol Dlugolinský.
Jozef Zima, ktorý sa do súťaže o post šéfa RTVS prihlásil aj v roku 2011, pri prezentácii svojho projektu prízvukoval potrebu prihliadať na výsledky sledovanosti, či na efektívnosť vynakladania finančných prostriedkov. Zastabilizovať treba podľa neho vysielaciu štruktúru RTVS a zlepšiť by chcel aj kvalitu spravodajstva po vzore BBC. "Chcem, aby tretinu času mala vláda, tretinu opozícia a tretinu koalícia," priblížil. Vo vysielaní Zimovi chýba napríklad aj poézia či rozhovory s osobnosťami.
Iľja Ruppeldt, ktorý žije na Novom Zélande, sa pri prezentácií svojej vízie sústredil na nové médiá. Telerozhlas podľa neho potrebuje technologickú modernizáciu. Vyčíta mu aj to, že nedostatočne využíva internetový priestor pri šírení svojho obsahu. "Vo svete sú tieto veci už päť rokov dopredu," poznamenal. V prípade víťazstva chce Ruppeldt hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom. Ten by sa podľa neho mal každý rok upravovať v závislosti od vývoja inflácie v krajine.
Výrazné zmeny potrebuje RTVS aj podľa kandidátky Margity Repkovej. Tá poukazuje na úbytok pôvodnej tvorby vo vysielaní verejnoprávneho média, ktorý je nevyhnutné zastaviť. Odstrániť podľa nej treba aj zvýhodňovanie zamestnancov rozhlasu oproti personálu STV. "Akýkoľvek manažment by sa mal presídliť do Mlynskej doliny," myslí si Repková.

Copyright © TASR 2012