2. 8. 2012

Sme sa nasmiali, Dano

Sme sa nasmiali, Dano



V prípade, že sa takzvané koncesionárske poplatky budú platiť aj po roku 2012 tak, ako to navrhuje súčasné vedenie ministerstva kultúry, vytvorí sa situácia, v ktorej bude možné vyvíjať politický tlak na vedenie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Myslí si to exminister kultúry Daniel Krajcer (SaS), ktorý presadil v súčasnosti platnú legislatívu. Na základe nej mali úhrady za služby verejnosti zaniknúť od 1. januára 2013.
Exminister poukázal na to, že v súčasnosti sa výber koncesionárskych poplatkov pohybuje okolo 72 miliónov eur. Verejnoprávne médium pritom nemôže rátať ani so ziskom z reklamy, ktorý je zhruba rovnaký ako výdavky na výber samotných úhrad. Na prevádzku pritom potrebuje RTVS podľa Krajcera zhruba 100 miliónov eur. Chýbajúcu čiastku by preto muselo verejnoprávne médium hľadať hlavne v zmluve so štátom.
"Ja sa pýtam, či v tejto situácii minister financií bude ochotný v rámci zmluvy so štátom uvoľniť raz toľko (ako je to teraz), aby sa dosiahla aspoň úroveň 100 miliónov eur... Teraz výška zmluvy so štátom bude závisieť od istej ľubovôle a subjektívneho rozhodnutia ministra financií s ministrom kultúry, čiže vlády, a to je práve priestor na ovplyvňovanie, zasahovanie alebo vytváranie tlaku na manažment RTVS," podčiarkol. Platná legislatíva pritom podľa neho eliminuje priestor pre takéto tlaky, keďže priamo stanovuje, koľko má štát ročne vyčleniť pre verejnoprávne médium po zániku koncesií. V budúcom roku by to bolo asi 97 miliónov eur.
Krajcer si myslí, že finančný objem zmluvy zo štátom sa bude zrejme musieť navýšiť. Pri súčasnom nastavení by totiž rozpočet RTVS bol zhruba 86 miliónov eur. "Je pravda, že RTVS je konsolidovaný, ale 86 miliónov je už na úrovni kolapsu," povedal Krajcer.
Neobstojí podľa neho ani argument, že by sa v budúcnosti mal zlepšiť výber koncesionárskych poplatkov. "Aj keď možno by si mali zavolať Ľuboša Lopatku, bývalého šéfa Sociálnej poisťovne, ktorý dokázal vyberať až nad 100 percent," poznamenal.
Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) už v júli vyslovil presvedčenie, že výber úhrad za službu verejnosti sa v budúcnosti zlepší. Ten totiž závisí okrem iného aj od výkonu ekonomiky, pretože sú poplatky od právnických osôb nastavené v závislosti od toho, koľko ľudí zamestnávajú. "Trend bol z hľadiska výberu určite negatívny, pretože sa dopredu avizovalo, že takzvané koncesionárske poplatky budú zrušené," povedal vtedy Maďarič.
Šéf rezortu kultúry si pritom nemyslí, že by koncesionárske poplatky nepokryli finančné potreby verejnoprávnej inštitúcie. "My si uvedomujeme, aká suma je asi potrebná. To znamená, že verejnoprávne médium nebude odkázané len na tieto úhrady, ale môže počítať aj so zaujímavou čiastkou zo zmluvy so štátom, ktorá bude priamo určená na výrobu programov," vysvetlil.



Copyright © TASR 2012