4. 8. 2012

Zomrel Karol Kállay



Zomrel Karol Kállay







Jeden z najvýraznejších slovenských fotografov Karol Kállay zomrel dnes popoludní vo veku 86 rokov. TASR to potvrdil jeho syn Karol Kállay mladší. Svojím rozsiahlym celoživotným dielom zasiahol do viacerých fotografických odborov, avšak jeho talent sa najviac prejavil vo fotografickej reportáži.

Narodil sa 26. apríla 1926 v Čadci na Kysuciach. V rokoch 1948-1953 pracoval na viacerých miestach ako inžinier-ekonóm. Od roku 1953 začal pôsobiť ako slobodný umelec a o rok neskôr vydal svoju prvú knihu Slovenské rieky. Samostatne vystavoval od roku 1956. Má za sebou viac ako 35 knižných publikácií a stovky výstav po celom svete. Vyštudoval Vysokú školu ekonomickú a právo na Univerzite Komenského v Bratislave. Fotografoval profesionálne ako fotoreportér, módny fotograf, portrétista a krajinár. Spolupracoval s poprednými parížskymi a berlínskymi módnymi časopismi, trvale pracoval pre rôzne periodiká doma a v zahraničí. Počas svojej kariéry fotografoval napríklad pre GEO Hamburg, pre magazíny Spiegel, Stern, Focus, Manager Magazin, Paris Match, Illustré, Sport International, Tutto Turismo a iné. Bol členom prestížnej agentúry Bilderberg v nemeckom Hamburgu a jeho reportáže sú známe po celom svete.


Viaceré fotografické súbory vydal knižne. "Mnohé z mojich kníh sú vlastne veľkými reportážami. Veľkými iba preto, že je v nich veľa fotografií, ktorými som chcel vyrozprávať to, čo som videl a zažil. No sú i vyjadrením myšlienok, ktoré človeku preletia hlavou pri pozorovaní toho, s čím sa stretne, čo chce bleskovo zaznamenať," vyznal sa Kállay v úvode knihy Italy Today, ktorú mal vraj najradšej a ktorá sa stala v Európe kultovou záležitosťou. V odborných kruhoch sa vtedy hovorilo, že tri knihy – New York! od Williama Kleina, Sweet Life od Eda van der Elskena a Kállayova Italy Today – v značnej miere ovplyvnili fotografiu svojím dravým prístupom a otvorenosťou k sociálnym otázkam súčasnosti.


Ďalšie Kállayove knihy Pieseň o Slovensku a Los Angeles získali okrem iných ocenení aj cenu UNESCO ako najkrajšie knihy sveta. Preslávili ho aj publikácie o Tokiu, Ríme, Mexiku či Slovensku. Kniha fotografií Karola Kállaya s názvom Bratislava moja prišla na pulty knižných obchodov v októbri 2011. Veľká reprezentatívna kniha zachytáva atmosféru Bratislavy v rokoch 1944 až 1964, ako ju vnímal významný slovenský fotograf Karol Kállay. Vo svojich fotografiách a lyrických textoch rozpráva príbeh mesta, jeho obyvateľov a štvrtí, ktoré dnes už neexistujú. Pripomína časy tesne po vojne, keď sa mesto spamätávalo z jej hrôz a začalo vytvárať svoju novú tvár. Ale aj časy, keď ho ubíjala nezmyselnosť nového režimu. Všetko sa to odráža aj na tvárach obyvateľov Bratislavy, ktorých život autor zvečnil na svojich výnimočných fotografiách.


Karol Kállay bol členom Medzinárodnej federácie umeleckej fotografie (FIAP), získal titul EFIAP (Excellence de la Féderation Internationale de ĺArt Photographique). Redakcia magazínu GEO v Hamburgu mu v roku 1992 udelila titul Fotograf roku 1992. Svojimi knihami a fotografiami výrazne reprezentoval Slovensko doma i v zahraničí.


Pri fotografovaní vydržal dlhých 30 rokov, čo sám považoval za poriadny výkon. Primátor Čadce Milan Gura udelil 3. októbra 2011 čestné občianstvo fotografovi Karolovi Kállayovi pri príležitosti jeho životného jubilea 85 rokov.


Copyright © TASR 2012