31. 7. 2012

TOUR de GR RTVS 9

TOUR de GR RTVS 9 


Opoziční poslanci parlamentu sa v stredu (1.8.) zúčastnia schôdze, ktorej jediným bodom programu je voľba nového generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Plánujú na nej predložiť návrhy, ktorých obsah dnes poslanci nechceli presnejšie špecifikovať.

"To nie sú nijake tajnosti, to je postup, ktorý sme si vzájomne dohodli," povedal po stretnutí opozičných poslancov exminister kultúry Daniel Krajcer (SaS). Za seba a poslanecký klub liberálov zároveň deklaroval, že sa na samotnej voľbe šéfa RTVS nezúčastnia. Hoci, podľa neho, existuje opozičná dohoda na spoločnom postupe, či sa na voľbe nezúčastnia aj ďalšie strany, nechcel povedať.

"Na základe prednesených návrhov ich vyhodnotenia a toho, akým spôsobom to bude predstavené v pléne, potom vám budeme vedieť poskytnúť stanovisko," uviedol šéf poslaneckého klubu OľaNO Jozef Viskupič. Čo bude predmetom návrhov nechcel špecifikovať, poznamenal však, že ak budú schválené, k voľbe šéfa RTVS nedôjde.

Voľba nového generálneho riaditeľa RTVS by sa mala uskutočniť na samostatnej schôdzi, ktorá sa začne v stredu (1.8.) o 9.00 h a bude pravdepodobne tajná. Poslanci si môžu vybrať z 11 prihlásených uchádzačov. Hoci opozícia označuje za najväčšich kandidátov Václava Miku a Jaroslava Rezníka, sociálni demokrati zatiaľ oficiálne nevyjadrili podporu ani jednému z 11 uchádzačov.

Nový riaditeľ verejnoprávnej inštitúcie nahradí M. Zemkovú, ktorá bola odvolaná v júni. Dôvodom bolo presvedčenie vládnych poslancov, že sa dopustila porušenia zákona, keď neinformovala Radu RTVS o zámere zverejniť výzvu na predloženie ponúk na prenájom priestorov pre mediálny komplex. Zemková sa kvôli odvolaniu obrátila na Ústavný súd SR.

Copyright © TASR 2012