31. 7. 2012

TOUR de GR RTVS 8

TOUR de GR RTVS 8 


Poslanci Národnej rady SR budú voliť nového generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) na samostatnej schôdzi v stredu (1.8.) o 9.00 h. Parlamentný výbor pre kultúru a médiá v pondelok (30.8.) odporučil, aby bola voľba tajná.
Poslanci sa budú pri voľbe rozhodovať medzi 11 kandidátmi, ktorí sa prihlásili do súťaže o tento post. Tí ešte v pondelok predstavili svoje projekty riadenia a rozvoja RTVS členom mediálneho výboru. Ktorý z nich by mohol obsadiť najvyšší post vo verejnoprávnom médiu, napriek tomu stále nie je jasné. Predseda výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD) sa k svojim preferenciám v pondelok nechcel vyjadrovať, keďže nechcel takým spôsobom ovplyvniť výber kandidátov. Neoficiálne sú však za favoritov voľby médiami označovaní exriaditeľ TV Markíza Václav Mika a šéf verejnoprávnej Tlačovej agentúry SR Jaroslav Rezník.
Jasný postup pri voľbe ešte nemajú ani opoziční poslanci. Tí sa plánujú stretnúť v priebehu dnešného dňa, aby sa dohodli, či sa na hlasovaní vôbec zúčastnia. Prekáža im totiž spôsob, akým bola odvolaná doterajšia šéfka RTVS Miloslava Zemková.
O podporu zákonodarcov sa vo voľbách uchádzajú okrem Miku a Rezníka aj Jozef Zima, Štefan Dlugolinský, Iľja Ruppeldt, Ľubomír Belák, Marcel Děkanovský, Marián Herdel, Pavel Jacz, Margita Repková a Marián Ostatník.
Copyright © TASR 2012