28. 12. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS







Súd v tureckom Istanbule oslobodil po dvoch rokoch väzobného stíhania novinára Sonera Yalcina, ktorý je zároveň majiteľom známeho opozičného spravodajského servera.
Prípad vyvolával pozornosť medzinárodných združení novinárov, ktoré v ostatných výročných správach zaradili Turecko medzi krajiny najviac porušujúce slobodu tlače.
Ako  informovala agentúra Anatólia, súd oslobodil novinára v utorok.
Yalcin je jednou z 13 osôb, ktoré turecká prokuratúra obžalovala z vytvorenia mediálnej skupiny na podporu sekularizmu v Turecku s cieľom zosadiť vládu islamistického premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. Obžalovaní obvinenia odmietajú.
V Turecku v ostatných rokoch zatkli desiatky novinárov pre podozrenie z terorizmu. Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) označila tento mesiac Turecko za "najväčšie väzenie pre novinárov na svete".

Copyright © TASR 2012


Ashton Kutcher žiada, aby tvorcovia seriálu Dva a pol chlapa (2003) vyhodili herca Angusa T. Jonesa. Devätnásťročný predstaviteľ Jakea Harpera zverejnil koncom novembra na internete video, v ktorom osočoval tento sitkom a vyzýval ľudí, aby ho nepozerali a radšej prepli na iný kanál. Video vzniklo pre kresťanskú organizáciu Forerunner Christian Church. Napriek tomu, že sa mladík následne ospravedlnil, je Kutcher podľa zdrojov zo štábu stále nahnevaný a tlačí tvorcov k tomu, aby ho definitívne zo seriálu vyškrtli. Definitívne rozhodnutie zatiaľ stále nepadlo, keďže sledovanosť sitkomu zverejnené video nijako neovplyvnilo.
Herec vo videu svojich fanúšikov vyzval, aby šou prestali pozerať a nenapĺňali si hlavy odpadom. Zásluhou štúdia Biblie ho vraj začal znepokojovať oplzlý humor seriálu. "Ak pozeráte Dva a pol chlapa, prosím, prestaňte pozerať Dva a pol chlapa. Ja sám som v Dva a pol chlapa a nechcem byť. Prosím, prestaňte to pozerať a plniť si hlavy špinou. Ľudia hovoria, že je to len zábava. Preštudujte si ale niečo o vplyvoch televízie na váš mozog a prisahám vám, že sa rozhodnete zmeniť svoj postoj k televízii, najmä k tomu, čo pozeráte," vyzval rodák z texaského Austinu. "Ak niečím škodím, nechcem tu byť. Nechcem pomáhať plánu zla... Nemôžete byť skutočne bohabojným človekom a zároveň byť v takejto šou," pokračoval s tým, že sa nevie zmieriť s účinkovaním v televíznej šou po tom, čo sa naučil o Biblii.
Bývalá hviezda šou Charlie Sheen, ktorého zo seriálu vyhodili v roku 2011 pre problémy s tvorcami, povedal, že po tomto incidente je jasné, že seriál je prekliaty. Okrem toho Angusov výlev nepriamo prirovnal k správaniu sa prívržencov kultu Heaven's Gate, ktorí v roku 1997 hromadne spáchali samovraždu. Podľa denníka The Daily Mail bola Jonesovými výrokmi znepokojená aj jeho mama, ktorá si myslí, že kresťanská organizácia, ku ktorej sa pridal, má na neho negatívny vplyv. Seriál Dva a pol chlapa, ktorý je aktuálne vo svojej desiatej sezóne, vysielajú vo viac ako 20 krajinách sveta. Angus T. Jones, ktorý za úlohu Jakea Harpera získal dve Young Artist Awards (2004 a 2006), zarába podľa The Hollywood Reporter 350-tisíc dolárov za epizódu.

© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.