23. 12. 2012

Slovensko 2012 Advent

Slovensko 2012 Advent
 
vyvrcholí v nedeľu

 


Unikátny projekt RTVS Slovensko 2012 Advent vyvrcholí poslednú adventnú nedeľu o 20.10 na Jednotke veľkým galavečerom v priamom prenose zo štúdia v Mlynskej doline.Ambíciou projektu je ponúknuť divákom jedinečnú programovú alternatívu s výrazným charitatívnym, kultúrnym a regionálnym rozmerom. Na Dvojke tento týždeň o 20-tej hodine uvidíte naživo vysielané koncerty z kaštieľa vo Fričovciach, Reduty v Lučenci, Hradu Modrý kameň, synagógy v Leviciach a zo synagógy v Nitre. Zostrihy koncertov odvysielaných na Dvojke si môžete vypočuť na druhý deň na Rádiu Slovensko.

„Adventný cyklus je príkladom toho, že nejde len o jednorazový charitatívny počin obsiahnutý v priebehu jedného večera, ale o celý cyklus, ktorý trvá štyri týždne a je zameraný na podporu štyroch rôznych neziskových organizácii. Som presvedčený, že práve oblasť charity má vo verejnoprávnej televízii nezastupiteľné miesto. A najmä si myslím, že v období adventu a Vianoc je projekt adventných koncertov presne ten typ programu, aký by verejnoprávne médium malo vysielať,“ povedal generálny riaditeľ RTVS Václav Mika.

Minulý týždeň bol venovaný občianskemu združeniu Proti prúdu a časopisu Nota Bene. Záverečný týždeň projektu Slovensko 2012 Advent je zameraný na pomoc deťom bez rodičov a náhradným rodinám s projektom Návrat k rodine (projekt realizuje Návrat, občianske združenie). Posledná pätica adventných koncertov z rôznych miest a historických priestorov Slovenska sa začne v kaštieli vo Fričovciach, kde moderátor Marián Čekovský privíta hostí večera - speváčku Szidi Tobias a Alexandra Bártu. V utorok je na rade Reduta v Lučenci a adventný koncert Adriany Kučerovej. Moderátorkou večera bude Katarína Brychtová a jej hosťom Lukáš Latinák. Z Hradu Modrý kameň sa v stredu prihlási moderátor Dado Nagy a hudobný hosť - skupina Longital. Vo štvrtok o 20-tej hodine na Dvojke uvedie moderátor Pavel Dvořák priamy prenos koncertu hudobnej zostavy Oskar Rózsa Trio zo synagógy v Leviciach. Sériu 20-tich živých adventných koncertov na Dvojke uzavrieme v piatok v synagóge v Nitre. Hudobným hosťom moderátorky Kataríny Brychtovej bude skupina Desmond a hosťom večera Jozef Dóczy. Zostrihy koncertov odvysielaných na Dvojke si môžete vypočuť na Rádiu Slovensko vždy na druhý deň o 21.05 h, piatkové koncerty vysielame v pondelok o 21.05 h

„Z môjho pohľadu tento projekt dokonale spĺňa atribúty verejnoprávnosti, predstavuje istú umeleckú a estetickú hodnotu a navyše zahŕňa aj charitatívny, regionálny či kultúrny rozmer. Atmosféru koncertov v nemalej miere emocionálne umocňuje fakt, že ich vysielame z priestorov, ktoré dýchajú našou kultúrou a históriou. Naše očakávania na pozitívny ohlas sú veľké aj preto, že ide naozaj o výnimočný projekt, ktorý je ukážkou synergie rozhlasu a televízie, keďže koncerty vysielame každý pracovný deň počas adventu na Dvojke a na druhý deň ich reprízujeme v druhom pásme hlavného vysielacieho času na Rádiu Slovensko. Týchto dvadsať koncertov sa stane už navždy súčasťou televízneho archívu a čo je dôležité, časť projektu ponúkame do výmennej siete EBU, kde vidím reálnu šancu ich uplatnenia aj v širšom európskom priestore,“ dodal Václav Mika.

Posledný týždeň projektu Slovensko 2012 Advent vyvrcholí štvrtú adventnú nedeľu 23. decembra o 20.10 na Jednotke veľkým galavečerom v priamom prenose zo štúdia v Mlynskej doline. V programe vystúpia: hudobní hostia Hex, Mária Čírová, Fragile, Lucia Lužinská, Ján Koleník, Boris Čellár, Anita Soul, Celeste Buckingham, No Name, moderátori Adela Banášová a Matej „Sajfa“ Cifra a známe osobnosti. S ďalšími hosťami večera sa spoločne obzrieme za rokom 2012, priblížime si dôležité udalosti roka a predstavíme Návrat, občianske združenie, ktoré sa venuje rozvoju kvality v systéme starostlivosti o dieťa a rodinu. Počas galavečera môžu diváci poslaním SMS správy na číslo 825 pomôcť deťom bez rodičov a náhradným rodinám.
Viac informácií o projekte SLOVENSKO 2012 ADVENT nájdete na internetovej stránke slovenskoadvent.sk