28. 12. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Barma od apríla 2013 umožní, aby prvýkrát od roku 1962 v krajine vychádzali súkromné denníky. Oznámila to dnes vláda ázijskej krajiny.
Ako uviedla agentúra Reuters, pred prevzatím moci vojenským režimom v roku 1962 vychádzalo v Barme množstvo súkromných denníkov, dokonca v rôznych jazykoch.
V súčasnosti v krajine pôsobia len štátom kontrolované médiá. Denníky sú podľa Reuters naplnené nezáživným obsahom, ktorý sa dá považovať za prezentáciu názorov vlády.
"Zmenu môžme označiť za začiatok tretej a zároveň záverečnej fázy reformy médií v krajine. Žiadosti o udelenie povolenia budeme prijímať vo februári, pričom očakávame záujem približne desiatky žiadateľov," oznámil nemenovaný predstaviteľ barmského ministerstva informácií.
Rozhodnutie otvoriť mediálne prostredie pre súkromné subjekty je ďalším z mnohých krokov na ceste k demokracii po tom, ako pred 19 mesiacmi prevzala od vojenskej junty moc civilná vláda premiéra Thein Seina.
Uvoľnenie režimu pri vydávaní magazínov a mesačníkov sa začalo už v júni, keď ministerstvo umožnilo približne polovici súkromných periodík vyjsť bez kontroly cenzorského oddelenia.
Pred štyrmi mesiacmi sa úrad cenzúry zrušil úplne, pričom obsah kontrolovali editori štátnych denníkov.
Napriek liberalizácii mediálneho priestoru sa očakáva, že ešte niekoľko rokov v krajine potrvá autocenzúra jednotlivých autorov.

Copyright © TASR 2012

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev udelil novoročnú amnestiu 87 ľuďom vrátane novinárov, ľudskoprávnych aktivistov a oponentov, ktorých väznenie opozícia označovala za dôkaz obmedzovania politickej slobody a slobody prejavu v krajine. Informovali o tom vo štvrtok štátne médiá. Ochrancovia ľudských práv Alijeva, ktorý sa ujal moci v roku 2003 po svojom otcovi, obviňujú z prenasledovania disidentov a manipulovania volebných výsledkov. Rola Azerbajdžanu ako energetického dodávateľa pre Európu a tranzitnej trasy pre amerických vojakov v Afganistane ho však pred tvrdou západnou kritikou chráni. Vláda 9-miliónovej postsovietskej krajiny obvinenia opozície odmieta a tvrdí, že tamojší obyvatelia majú plné právo na slobodu prejavu i tlače.

©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.