23. 5. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS






Asi desiatka novinárov z rôznych ukrajinských médií protestovala dnes v Kyjeve na zasadaní ukrajinskej vlády proti víkendovému fyzickému útoku na ich kolegov. Žurnalisti, ktorí požadovali rezignáciu ministra vnútra Vitalija Zacharčenka, mali na chrbtoch plagáty s nápisom: Dnes novinári, zajtra tvoja dcéra, sestra, manželka. Informovali o tom dnes tamojšie médiá.
Ukrajinský premiér Mykola Azarov reagoval na protest s pobúrením konštatujúc: "Vážime si prácu novinárov, ale nech nerobia cirkus na zasadaní vlády". Predseda vlády súčasne žiadal, aby účastníkov protestnej akcie zbavili akreditácie. To sa podľa informácií jeho tlačového tajomníka Vitalija Lujkanenka už stalo. Opatrenie sa však týka iba protestujúcich osobne, nie médií, ktoré zastupovali. Tie majú možnosť akreditovať na úrade vlády iných novinárov, dodal.
Predstavitelia opozičných politických strán reakciu predsedu vlády na protestnú akciu novinárov odsúdili na plenárnom zasadaní parlamentu. Podľa ich názoru je odňatie akreditácie účastníkom protestu v rozpore s princípmi slobody tlače a prejavu, ako aj demokracie. Premiér, ako tvrdili, nemá právo takto brániť novinárom vo výkone ich povolania. Opoziční politici vyzvali Mykolu Azarova, aby o dianí na zasadaní vlády informoval členov zákonodarného zboru.
Protest bol reakciou na útok neznámych páchateľov, ktorí počas sobotňajšej demonštrácie stúpencov ukrajinskej opozície zbili v Kyjeve novinárku televíznej stanice Kanal 5 Olhu Snicarčukovú a jej manžela, fotoreportéra periodika Kommersant-Ukrajina Vladislava Sodela.


Laureátom tohtoročnej Ceny Bruna Kreiského za zásluhy o ľudské práva sa stal sýrsky novinár a aktivista Mázin Darwíš, ktorý je od februára minulého roka väznený režimom Bašára Asada vo svojej vlasti.
Prestížne ocenenie mu udelili za angažovanosť za slobodu tlače a za skutočnosť, že upozornil na zmiznutia spravodajcov a blogerov v blízkovýchodnej krajine, oznámila dnes vo Viedni Kreiskeho nadácia.
Podľa rovnakého zdroja si ocenenie na pôde Národnej knižnice vo Viedni budú môcť 10. júna prevziať aj etiópske aktivistky za rešpektovanie ľudských práv Bogaletch Gebreová a Cecily Cortiová - spoluzakladateľky zariadenia pre bezdomovcov VinziRast v rakúskom hlavnom meste.
Doteraz poslednými laureátmi ocenenia, nepravidelne udeľovaného od roku 1976, sa v roku 2011 stali dirigent, pianista Daniel Barenboim s jeho West-Eastern Divan Orchestrom, dôkaz spolupráce medzi Palestínčanmi a Židmi na úrovni talentovaných hudobníkov, ako aj charitatívne organizácie ASPIS, ESRA a Hemayat.


Copyright © TASR 2013