23. 5. 2013

Zomrel Georges Moustaki

Zomrel Georges Moustaki




Vo veku 79 rokov zomrel dnes v juhofrancúzskom Nice francúzsky spevák gréckeho pôvodu Georges Moustaki.
Moustaki prestal koncertovať v roku 2009 kvôli problémom s dýchaním. Posledné vystúpenie sa konalo v Barcelone, ale spevák ho ukončil predčasne pre hlasovú indispozíciu. V rozhovore pre denník La Croix v októbri roku 2011 uviedol, že jeho choroba je "nezvratná" a znemožňuje mu spievať.
Podotkol, že v tejto situácii mu veľkú radosť robia ľudia, ktorí sa s ním delia o pôžitok z počúvania jeho nahrávok. "Tieto prejavy ľudskosti mi dávajú chuť bojovať (s chorobou). Môj život bol skvelý. Chcel by som, aby takým zostal až do konca".
Georges Moustaki, vlastným menom Giuseppe Mustacchi, sa narodil v roku 1934 v egyptskej Alexandrii v rodine gréckych židov. Vyrastal v multikultúrnom prostredí, ovplyvnený židovskou, gréckou, tureckou, talianskou, arabskou a francúzskou tradíciou.
Už ako mladý sa začal zaoberať literatúrou a skladaním piesní, pre ktoré písal aj texty. Bol angažovaným pesničkárom. Jednu zo svojich najznámejších piesní, Le Méteque, zložil v búrlivom máji 1968.
Skladal aj pre Édith Piaf - napríklad známu pieseň Milord -, pre Yva Montanda či Juliette Gréco i ďalších šansoniérov. Hral v televízii a objavil sa ja v hranom filme.

 

Copyright © TASR 2013