23. 5. 2013

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS





Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) nemusí výboru pre nezlučiteľnosť funkcií vysvetliť svoje vystupovanie v spotoch spravodajskej televízie TA3. Výbor dnes totiž neprijal uznesenie k podnetu, ktorým Ondrej Dostál a Juraj Petrovič namietali Paškovo vystupovanie v televíznych spotoch a tvrdili, že ide o reklamu. Žiadali Pašku pokutovať. Ak by aj dnes výbor prijal uznesenie a konanie by pokračovalo, viacerí poslanci vrátane opozície Pašku potrestať neplánovali. Nemyslia si, že zákon porušil.
Za prešetrenie prípadu bolo len šesť opozičných poslancov, osem vládnych sa pri hlasovaní zdržalo. Otto Brixi (Smer-SD) odmieta, že tak urobil kvôli osobe Pašku. "Tak ako som v minulosti nehlasoval za iné podnety, ktoré boli podľa môjho právneho pohľadu nejasné a nebola jasná indikácia toho, že verejný funkcionár porušil zákon, tak som nehlasoval ani za uznesenie voči pánovi Paškovi," povedal pre TASR. Brixi si navyše myslí, že Paška zákon neporušil, keďže nevystupoval v reklame, ale v programovej upútavke.
O Paškovej vine nie je presvedčený ani šéf výboru Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS). Napriek tomu však podporil uznesenie, ktoré malo viesť k tomu, aby Paška výboru zaslal svoje stanovisko k prípadu. Konanie voči Paškovi totiž podľa jeho slov začalo podaním podnetu, výbor by dnes hlasovaním Pašku nepotrestal. Tak ako Beblavý, ani niekoľkí ďalší opoziční poslanci si nemyslia, že Paška zákon porušil. Otvorene to povedal Alojz Přidal z KDH. Priznal, že ak by konanie pokračovalo, nehlasoval by za Paškovo potrestanie.
Reklamné spoty vysiela televízia TA3 v súvislosti so zmenou jej vysielacieho času. "Spoty majú podľa nášho názoru charakter reklamy pre televíziu TA3," píšu predkladatelia podnetu, ktorí sú presvedčení, že takéto počínanie predsedu parlamentu a poslanca NR SR je v rozpore s ústavným zákonom.


Copyright © TASR 2013