20. 5. 2013

RVR NEWS

RVR NEWS


Najväčší záujem v jarnom výberovom konaní Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) na rozhlasové frekvencie na terestriálne vysielanie je o frekvenciu 93,2 MHz Poprad. Frekvencia je voľná od decembra 2012 po vysielateľovi Turist servis, s.r.o. (Tour radio). Využívať by ju chcelo šesť vysielateľov, agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa RVR Lucia Jelčová. Rada o pridelení tejto a ďalších frekvencií rozhodne po verejnom vypočutí žiadateľov, ktoré je naplánované na pondelok 20. mája v sídle Rady pre vysielanie a retransmisiu v Bratislave.
Ako ďalej uviedla pre SITA Lucia Jelčová, o odňatí frekvencie 93,2 MHz Poprad rozhodla licenčná rada vlani 18. decembra. Dôvodom odňatia frekvencie bolo, že 24. augusta 2012 a 30. novembra 2012 ju vysielateľ - spoločnosť Turist servis, nevyužíval na účely, na ktoré mu bola pridelená. Kontrolné merania preukázali, že Tour radio nevysielalo. Rada, ktorá v tomto prípade konala na základe sťažnosti, preto začala správne konanie. "Vysielateľ sa k skutočnostiam ani po opätovnej výzve nevyjadril a rada napokon rozhodla o odňatí frekvencie," uviedla ďalej hovorkyňa RVR. V rovnakej veci rada podľa Jelčovej konala aj v prvej polovici roka 2012, keď sa tiež preukázalo, že vysielateľ na frekvencii nevysiela. V júni 2012 mu za to ako prvú sankciu uložila len upozornenie na porušenie zákona.
Na pondelok naplánovanom jarnom výberovom konaní RVR sa o desať voľných rozhlasových frekvencií na terestriálne vysielanie uchádza 14 žiadateľov. Záujem prejavili spoločnosti C.S.M. group, media.fm, Best FM Media, GES Slovakia, Radio Format consulting, Rádio Rebeca, Radio Rock, Sity media, Rádio Wow, Rádio Lumen, Marek Petráš, Rádio Šport, Jolin a D.Expres. Šiesti vysielatelia majú záujem o frekvenciu 93,2 MHz Poprad. Viacero uchádzačov sa prihlásilo aj so záujmom o frekvencie 105,5 MHz Bratislava, 105,9 MHz Nitra, 95,5 MHz Nové Mesto nad Váhom a 89,5 MHz Považská Bystrica. Naopak, žiaden záujemca sa neuchádza o frekvenciu 93,0 MHz Trebišov. Každú z frekvencií môže RVR prideliť len jednému záujemcovi o vysielanie.
Pri rozhodovaní o udelení či zmene licencie licenčná rada posudzuje predpoklady zachovania plurality informácií a mediálnych obsahov, prehľadnosť vlastníckych vzťahov žiadateľa a prehľadnosť a dôveryhodnosť finančných zdrojov na financovanie vysielania. Rada si tiež všíma vyváženosť programovej skladby vzhľadom na už existujúcu ponuku v lokalite, ktorú bude nové vysielanie pokrývať a aj prínos žiadateľa vo vzťahu k vysielaniu a výrobe programov vo verejnom záujme. Prihliada na to, aby žiadateľ nezískal dominantné postavenie na relevantnom trhu. Ak je žiadateľom o licenciu právnická osoba so zahraničnou majetkovou účasťou, je pre RVR dôležitá pri rozhodovaní o licenciách i primeraná majetková účasť slovenských osôb.
Rada pre vysielanie a retransmisiu vyhlasuje výberové konania na obsadenie frekvencií pre terestriálne vysielanie pravidelne dvakrát ročne, na jar a na jeseň.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané