20. 5. 2013

Zomrel Alexej Balabanov

Zomrel Alexej Balabanov





Ruská kinematografia prišla predčasne o jedného z najvýznamnejších režisérov súčasnosti, zhodujú sa domáci i zahraniční znalci tamojšej scény. Alexej Balabanov, s ktorého menom sa spája celý rad kultových filmov, vrátane snímok Brat, Brat 2 alebo Náklad 200, zomrel v sobotu v sanatóriu v Solnečnom v okolí Petrohradu na následky infarktu myokardu vo veku iba 54 rokov.
Rodák zo Sverdlovska stihol nakrútiť 14 filmov, viaceré z nich bodovali nielen na domácich prehliadkach, ale aj zahraničných festivaloch. V jeho filmografii nechýbajú originálne adaptácie prác Samuela Becketta a Franza Kafku (Šťastné dni, Zámok), ale ani dramatický príbeh z vojnou zmietaného Čečenska Vojna, satira o ruskom podsvetí Žmurki či melodráma Mňa to nebolí. Z Festivalu stredo- a východoeurópskych filmov goEast v nemeckom Wiesbadene si tvorca odniesol pred štyrmi rokmi cenu za snímku Morfium (2008) a predvlani za film Kurič (2010).
Balabanov patril medzi umelcov, ktorí s radosťou siahali po tabu témach alebo témach, na ktoré pozabúdali jeho kolegovia.
Poslednú umelcovu snímku Ja tiež chcem uviedli vlani aj na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach.
Ruský premiér Dmitrij Medvedev sa podobne ako zosnulého kolegovia, hovoriaci o radikálnom a nekompromisnom umelcovi, zaradil medzi kondolujúcich slovami: Filmy Alexeja Balabanova sú kolektívnymi portrétmi krajiny v dramatických časoch jej histórie.

Copyright © TASR 2013