12. 9. 2013

IPI a Frešo ku kauze Markíza

IPI a Frešo ku kauze Markíza


Rozhodnutie Okresného súdu v Malackách, ktorý zakázal televízii Markíza informovať o financovaní malackej nemocnice, je zásahom do slobody médií. Myslí si to predseda správnej rady Medzinárodného tlačového inštitútu na Slovensku (International Press Institute - IPI Slovakia) Pavol Múdry. Ako pre agentúru SITA ďalej povedal, ide o ďalšie obmedzenie po pokuse o cenzúru knihy Gorila od investigatívneho novinára Toma Nicholsona Okresným súdom Bratislava I. Doplnil, že by vyššie súdne orgány a ministerstvo spravodlivosti mali okamžite zasiahnuť a rozhodnutie súdu zrušiť.
Na prípad upozornil denník SME. Sudkyňa Okresného súdu v Malackách Kristína Lakotová predbežným opatrením zakázala televízii Markíza informovať o financovaní malackej nemocnice Bratislavským krajom. Súd sa tak stotožnil s návrhom firmy Nemocničná, vlastniacej nemocnicu v Malackách. Televízia Markíza sa podľa uznesenia súdu musí do skončenia celého sporu zdržať výroby a vysielania akéhokoľvek príspevku nadväzujúceho na doterajšie reportáže redaktorky Barbory Demešovej Župa dáva milióny súkromnej firme a Frešo utekal pred našou kamerou. Pre čudné financovanie malackej nemocnice. Markíza musí z webu stiahnuť aj druhú reportáž. "Je to interná záležitosť medzi nami a TV Markíza. Dostali sme rozhodnutie súdu, ktoré rešpektujeme," povedala pre denník SME hovorkyňa Nemocničnej Zuzana Kovaľová. Na otázku, či žalobu stiahnu, neodpovedala. Televízia Markíza si podľa šéfa spravodajstva Tibora Mattyašovského za redaktorkou aj reportážami stoja a proti rozhodnutiu súdu sa chcú odvolať. 


Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo nesúhlasí s rozsudkom Okresného súdu v Malackách, ktorý predbežným opatrením zakázal TV Markíza vysielať reportáže o nemocnici v Malackách. Uvádza sa tak v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa SDKÚ-DS Jana Zvončeková. "Takéto rozhodnutie považujem za neprijateľný zásah do slobody slova, ktoré je jednou zo základných práv modernej demokratickej spoločnosti," vyhlásil Frešo, ktorý zároveň dodal, že o iniciatíve spoločnosti Nemocničná a.s. nevedel a dozvedel sa o nej až od novinárov. "Nikdy som ako predseda Bratislavského kraja ani ako predseda SDKÚ-DS s nikým neviedol a ani v súčasnosti nevediem súdny spor, a v súvislosti s nejakým mediálnym výstupom by som o tom nikdy ani neuvažoval," uviedol Frešo. Podľa vlastných slov považuje tému malackej nemocnice za veľmi dôležitú a médiá by o nej mali informovať čo najviac.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.