9. 9. 2013

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

 

Predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraj Blanár dnes podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa v súvislosti s nepravdivými informáciami v Župných novinách, ktoré minulý týždeň našlo v schránkach 260.000 obyvateľov Žilinského kraja. Informoval o tom dnes na tlačovej konferencii v Žiline.
      Župné noviny podľa neho lživým spôsobom osočujú a znevažujú nielen dobré meno ŽSK, ale aj jeho osoby. „Preto som, po zrelej úvahe a porade s právnikmi, dnes podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa za tvrdenia, ktoré sa v tomto lživom plátku, takzvaných Župných novinách nachádzajú. Tieto noviny podľa nášho názoru nespĺňajú ani tlačový zákon. Všetky náležitosti, potrebné na vydávanie novín, tento plátok neobsahuje. To znamená, že sú v rozpore s tlačovým zákonom. A preto je veľmi ťažké, aby sme dnes identifikovali o koho ide,“ povedal Blanár.
      Doplnil, že sa na neho obrátilo množstvo občanov, ktorí sa zaujímali, či tieto župné noviny vydáva ŽSK. „Chcem všetkým povedať, že je to ohováračská kampaň, ktorá nemá nič spoločné so ŽSK. Preto som podal trestné oznámenie, aby som očistil ŽSK od tvrdení, ktoré tam sú. Napríklad, že ŽSK nečerpá fondy Európskej únie (EÚ), ako sa to tam uvádza. ŽSK je práve naopak lídrom spomedzi všetkých samosprávnych krajov v čerpaní fondov EÚ. Ako som uviedol k 30. 6. už je nakontrahovaných viac ako 1,2 miliardy eur pre všetkých oprávnených žiadateľov na území nášho kraja. A som presvedčený, že hodnota 1,7 miliardy eur, ktorú som pred začiatkom tohto programovacieho obdobia čerpania fondov vyjadril, sa aj naplní,“ uviedol predseda ŽSK.
      Teraz je podľa neho na orgánoch činných v trestnom konaní, aby identifikovali, kto je vydavateľom Župných novín. „Záleží mi na dobrom mene ŽSK, pretože dokázal urobiť za dobu existencie mnoho dobrých vecí. Chcem, aby došlo k očisteniu jeho dobrého mena, keď bude identifikovaný ten, kto tento lživý plátok vydáva,“ uzatvoril Blanár.
 
Copyright © TASR 2013