11. 9. 2013

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

 

Novela zákona o vysielaní a retransmisii prináša ďalšiu skrytú prekážku pre cudzojazyčné vysielanie na území SR. V parlamentnej diskusii k právnej norme z dielne ministerstva kultúry to povedal šéf klubu Mosta-Híd László Solymos. Okrem iného sa mu nepozdáva, že novela dáva možnosť neudeliť licenciu na cudzojazyčné regionálne vysielanie, ak na dotknutom území nie je dostatočný podiel regionálneho vysielania v slovenčine.
      Právnu normu označil Solymos tiež za hlboko diskriminačnú. Urobí totiž podľa neho rozdiel medzi prisťahovanými občanmi EÚ a občanmi SR inej ako slovenskej národnosti. Novela podľa Solymosa vytvára nerovnomerné podmienky v podnikaní pre vysielateľov v menšinovom a štátnom jazyku. Poukázal, že s týmto mala problém aj Európska komisia a slovenská novela to nenapraví. Solymos pre viaceré nedostatky navrhol novelu vrátiť ministerstvu na prepracovanie.
      Jana Žitňanská (nezaradená) zase v návrhu vidí zhoršenie ochrany detí pred nevhodným obsahom. Nepáči sa jej návrh presunúť zákaz vysielania programov, ktoré by mohli ohroziť fyzický, psychický alebo morálny vývin maloletých od 6. do 22. hodiny zo zákona do vyhlášky.
      Zároveň upozornila, že upútavky na filmy nevhodné do 15 rokov má byť po novom možné vysielať už aj cez deň, ale s piktogramom ako "nevhodné do 12 rokov", a upútavky na programy od 18 rokov už od 20. hodiny s piktogramom "nevhodné do 15 rokov". "Ideme odlišne klasifikovať programy a upútavky, len dole bude pri upútavkách informácia, že program je až od 15 či 18 rokov. O čom toto je? Je to absurdná situácia. Tlak vysielateľov je, zdá sa, silný a ministerstvo ustupuje. Navrhujem preto stiahnutie tohto bodu," apelovala.
      Diskusia o právnej norme, do ktorej sa minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) ani poslanci vládneho Smeru-SD zatiaľ nezapojili, bude pokračovať po 14. hodine. Hlasovať o posunutí novely do druhého čítania by sa malo podvečer.

V týchto dňoch začalo skúšobné vysielanie Rádio Modra, od 1. októbra pôjde do éteru naostro. Prezentáciu bude mať už v nadchádzajúci víkend počas tradičného Modranského vinobrania.
      Rádio Modra chce prinášať aktuálne informácie Modranom, ktorí k nim doteraz nemali prístup. V meste okrem čiastočne funkčného rozhlasu prinášajú informácie o dianí mesačník Modranské zvesti, webové stránky a facebook. "Cieľová skupina, ktorá potrebuje informácie denne a pritom nemá možnosť pripojenia sa k internetu z rôznych miest, je stále významná. Rádio Modra bude nosičom informácií práve pre nich, zodpovedá tomu aj štruktúra programu. Správy z Modry budú pravidelne denne aktualizované a opakované každú hodinu," uviedol iniciátor myšlienky rozhlasového vysielania Ján Jašek. Ako dodal, "cieľom bolo nahradiť nekvalitné a občasné vysielanie mestského rozhlasu kvalitným, časovo neobmedzeným vysielaním vo všetkých častiach mesta, pre všetkých obyvateľov".
      Rada pre vysielanie a retransmisiu projekt odobrila a Rádiu Modra udelila licenciu na osem rokov. "Systém vysielania je automatický, pripravujú sa iba jednotlivé správy a relácie, ktoré sa vkladajú do systému aj niekoľko dní vopred a celé vysielanie beží bezobslužne. Aktualizácia správ sa dá vykonať z ktoréhokoľvek miesta na svete, kde je dostupný internet. Príspevky do vysielania zabezpečujú dobrovoľníci bez nároku na honorár," doplnila konateľka spoločnosti prevádzkujúcej Rádio Modra Andrea Pelikánová.

 
Copyright © TASR 2013