30. 12. 2013

CPJ NEWS

CPJ NEWS


Dve tretiny reportérov, ktorí tento rok prišli o život, zahynuli na Blízkom východe. Najnebezpečnejšou oblasťou pre prácu novinárov je stále Sýria, informoval dnes Výbor na ochranu novinárov (CPJ) v New Yorku.
      Podľa CPJ zahynulo tohto roku po celom svete pri vykonávaní svojej práce 70 novinárov. V predchádzajúcom roku prišlo o život 74 redaktorov, tvrdí CPJ.
      Skupina Reportéri bez hraníc pred dvoma týždňami uviedla, že v tomto roku zahynulo 71 zástupcov médií, oznámila tlačová agentúra DPA. Švajčiarska mimovládna organizácia Press Emblem Campaign (PEC) dokonca hovorila o najmenej 129 zabitých novinároch.
      Iba v samotnej Sýrii zabili 29 novinárov. Od začiatku konfliktu v krajine - pred viac ako dva a pol rokom - to však už bolo údajne 63 novinárov. K tomu treba pripočítať 60 novinárov, ktorých uniesli, pričom 30 je stále nezvestných, konštatuje CPJ.
      V Iraku prišlo tohto roku o život desať novinárov, v Egypte zabili šiestich žurnalistov. Celosvetovo bolo deväť z desiatich zabitých novinárov predstaviteľmi miestnych médií.


Copyright © TASR 2013