30. 12. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Polícia v Egypte zatkla v nedeľu štyroch žurnalistov panarabskej televízie al-Džazíra vrátane šéfa jej káhirskej redakcie Muhammada Fahmího a bývalého spravodajcu BBC Petra Gresta. Informovali o tom dnes britské noviny Guardian.
Štvoricu novinárov obvinili egyptské úrady z uskutočňovania "nezákonných schôdzok" s členmi zakázaného islamistického hnutia Moslimské bratstvo, ktoré sa od minulého týždňa dostalo v Egypte na zoznam teroristických organizácií.
Armádou podporovaná dočasná egyptská vláda uskutočňuje záťah proti hnutiu od júlového zvrhnutia demokraticky zvoleného prezidenta Muhammada Mursího.
Egyptské ministerstvo vnútra obvinili novinárov z produkovania "zavádzajúcich správ", ktoré "ohrozujú národnú bezpečnosť". V súvislosti s raziou proti žurnalistom polícia v nemenovanom hoteli v Káhire zaistila fotoaparáty, kamery i zvukovo-obrazové nahrávky.
Novinári mali podľa komuniké ministerstva pri sebe nahrávky podnecujúce k nepokojom, ako napríklad informácie o štrajkoch univerzitných študentov podporujúcich Moslimské bratstvo.
Okrem šéfa káhirskej kancelárie a niekdajšieho spravodajcu BBC, Austrálčana Gresta, sú zadržanými aj redaktor Bahír Muhammad a kameraman Muhammad Fawzí.
Najznámejším spomedzi novinárov je dlhoročný spravodajca Peter Greste, ktorý okrem al-Džazíry pracoval napríklad pre Reuters, CNN a BBC. V roku 2012 získal Peabodyho cenu za dokumentárnu snímku o Somálsku pre reláciu BBC Panorama.

Copyright © TASR 2013