10. 1. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Tohtoročná Rely Dakar si vybrala svoje prvé obete. Vo štvrtok tragicky zahynuli po páde vozidla do rokliny dvaja členovia argentínskeho spravodajského tímu. Dvadsaťročný študent žurnalistiky Agustin Mina a jeho 51-ročný kolega Daniel Ambrosio neboli oficiálne akreditovaní. Preteky pokrývali pre časopis Super Rally, ktorý o ich úmrtí informoval. Súčasťou posádky boli aj fotoreportéri - 31-ročný syn manažéra periodika Martin Delgado a 36-ročný Rodrigo de Quesada. Oboch previezli do nemocnice v Tucumáne. Príčina nehody nie je známa.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Šéfredaktorka francúzskeho bulvárneho týždenníka Closer, ktorý dnes zverejnil fotografie svedčiace o ľúbostnej afére prezidenta Francoisa Hollanda s herečkou Julie Gayetovou, dnes vyzvala, aby sa táto situácia nedramatizovala.
V rozhovore pre rozhlasovú stanicu Europe-1 Laurence Pieauová o 59-ročnom Hollandovi vyhlásila, že "je normálny prezident, normálny človek, ktorý má svoj objekt zbožňovania a má aj nejakú minulosť". "Z týchto snímok naozaj netreba robiť žiadnu drámu," vyzvala.
Počas predvolebnej kampane odborníci na PR postavili Hollandovu kampaň na jeho obraze "obyčajného, normálneho človeka", odlišujúceho sa od exprezidenta Nicolasa Sarkozyho, ktorý si potrpí na luxus.
Dnešné vydanie bulvárneho týždenníka Closer, ktoré zverejnilo fotografie dokazujúce Hollandov vzťah s 41-ročnou herečkou, sa veľmi rýchlo vypredalo.
Pieauová vo vysielaní Europe-1 uviedla, že na snímkach "vidno prezidenta, ako vchádza do bytového domu s ochrankárom. A Julie Gayetovú, ktorá tam vchádza tiež". Na druhý deň podľa nej odtiaľ obaja s odstupom istého času odišli.
Fotografom sa podarilo zachytiť aj ochrankára, ako ráno do budovy vchádza s vrecúškom croissantov v ruke. Tvár prezidenta však nezachytili - "ulovili" len človeka v drahom plášti s motocyklovou prilbou na hlave, ktorého ako spolujazdca na skútri iný muž priváža k budove a odváža odtiaľ.
To, že s veľkou pravdepodobnosťou ide o Hollanda, sa podarilo zistiť porovnaním topánok inkriminovanej osoby s tými, ktoré sú zachytené na prezidentových oficiálnych fotografiách. Identifikácii pomohol aj ochrankár, ktorý svoju tvár pred fotografmi neskrýval.
Prezident dnes v reakcii na sedemstranovú fotoprílohu s titulkom "Tajná láska prezidenta" vzťah s herečkou nepoprel. Vo svojom vyhlásení však vyjadril poľutovanie nad zasahovaním do svojho súkromného života a zdôraznil, že naň "má právo ako ktorýkoľvek iný občan". Podľa zdroja blízkeho prezidentskému palácu Hollande zvažuje, aké kroky podnikne proti redakcii magazínu, vrátane súdnych.
Hollande doteraz nebol nikdy ženatý. Mal však dlhoročný vzťah so socialistickou političkou Segolene Royalovou, s ktorou má štyri deti. Ukončenie ich vzťahu Royalová oznámila po svojom neúspechu v prezidentských voľbách v roku 2007.
Hollandovou súčasnou partnerkou je novinárka Valérie Trierweilerová, ktorá spolu s ním pred niekoľkými dňami v Elyzejskom paláci rozkrajovala obrovský tradičný trojkráľový koláč.
Francúzski politici v reakcii na odhalenie tajného vzťahu Hollanda s Gayetovou vyzvali na rešpektovanie súkromného života, keďže aj prezident je podľa predsedu francúzskeho Senátu Jeana-Pierra Bela "občanom ako hocikto iný".
"Je to výsostne súkromná vec. Politika sa nerobí v podradnej tlači," vyhlásil socialistický poslanec Bruno Le Roux. Na Hollandovu obranu sa postavila aj líderka krajnej pravice Marine Le Penová.


Ruská súkromná televízia THT začne v pondelok vysielať pokračovanie komediálneho seriálu, v ktorom jednu z hlavných rolí hrá francúzsky herec a medzičasom už aj ruský občan Gérard Depardieu.
V seriáli Zajcev+1, ktorý je u ruskej mládeže veľmi obľúbený, hrá Depardieu Žoru, otca hlavnej postavy - mladého muža, ktorý trpí rozpoltenosťou osobnosti.
V rozhovore pre denník Komsomoľskaja pravda herec spresnil, že pri nakrúcaní hovoril po francúzsky, ale v kľúčové frázy po rusky. "Prepísali to pre mňa veľkými písmenami na papiere a z nich som to čítal," uviedol herec, ktorý má z nakrúcania veľmi dobrý pocit. Vyhlásil tiež, že hrať v seriáli Zajcev+1 bolo preňho cťou.
Producent THT Jevgenij Nikošov uviedol, že tvorcovia seriálu nenašli medzi ruskými hercami nikoho, kto by postave Žoru zodpovedal tak dokonale ako Depardieu.
Gérard Depardieu je ruským občanom od vlaňajšieho januára, keď mu občianstvo udelil prezident Vladimir Putin. Predchádzala tomu Depardieuova polemika s francúzskym premiérom Jeanom-Marcom Ayraultom, ktorý hercovo rozhodnutie presťahovať sa kvôli daniam do Belgicka označil za úbohé.
Od vlani Depardieu v Rusku nakrútil film o zimných olympijských hrách, ktorý sa do kín dostane vo februári, krátko pred začatím olympiády v Soči. Okrem toho s britskou herečkou Elizabeth Hurleyovou v Čečensku nakrúcal film Turquoise.
V roku 2011 Depardieu stvárnil hlavnú rolu vo francúzsko-ruskom filme Rasputin, ktorý ruské médiá po premiére vlani v novembri podrobili neľútostnej kritike. Ruský magazín Time Out napísal, že Depardieuov "Rasputin je taký zlý, že je ľahšie predstaviť si, že ide o halucináciu". Prezident Putin však práve aj hercovým výkonom vo filme, ktorý označil za významný prínos pre ruskú kultúru, zdôvodnil udelenie občianstva v zrýchlenom konaní.

Copyright © TASR 2013