8. 1. 2014

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS


Zaistiť primeranú ochranu a odmeňovanie audiovizuálnych výkonných umelcov, ako sú herci, hudobníci alebo tanečníci, ktorých umelecké výkony sú súčasťou audiovizuálneho diela, filmu či televízneho programu, je cieľom nových medzinárodných pravidiel. Stanovuje ich Pekinská zmluva o audiovizuálnych umeleckých výkonoch. Návrh na prístup k Zmluve Svetovej organizácie duševného vlastníctva (World Intellectual Property Organization, WIPO) o audiovizuálnych umeleckých výkonoch prijatej v Pekingu 24. júna 2012 predkladá na rokovanie vlády Ministerstvo kultúry (MK) SR. Materiál je v medzirezortnom pripomienkovom konaní do piatka 10. januára.
Prijatie Pekinskej zmluvy o audiovizuálnych umeleckých výkonoch predstavuje podľa ministerstva kultúry významný posun v oblasti medzinárodnej ochrany práv súvisiacich s autorským právom. "Prvýkrát sa na medzinárodnej úrovni výkonným umelcom garantuje výrazná právna ochrana ich práv aj v digitálnom prostredí. Zmluva posilní majetkové práva filmových hercov a ostatných výkonných umelcov v audiovízii a prispeje tiež k väčšej ochrane ich osobnostných práv," informuje MK SR. Pekinská zmluva ďalej podľa ministerstva podporuje ochranu výkonných umelcov pred neoprávneným použitím ich výkonov v audiovízii, teda v médiách, vo filme alebo na videu. Vypĺňa sa tak medzera v ochrane práv výkonných umelcov, ktorá existovala od roku 1996, keď bola prijatá Zmluva WIPO o umeleckých výkonoch a zvukových záznamoch. Zmluvou WIPO o umeleckých výkonoch a zvukových záznamoch, ku ktorej Európska únia pristúpila v roku 2000, sa určila medzinárodná ochrana práv autorov a určitých nositeľov práv súvisiacich s autorským právom. V tejto zmluve sa po prvýkrát zohľadnil hospodársky a technologický vývoj v digitálnom prostredí, priblížilo v návrhu na prístup k zmluve MK SR. V tom čase sa však podľa ministerstva nepodarilo dosiahnuť dohodu o ochrane výkonných umelcov v súvislosti s ich umeleckými výkonmi zaznamenanými v audiovizuálnych dielach. Zmluva sa vzťahuje len na práva výkonných umelcov v súvislosti s ich umeleckými výkonmi na zvukových záznamoch.
Diplomatická konferencia zvolaná WIPO k prijatiu medzinárodnej zmluvy o ochrane umeleckých výkonov v audiovízii sa uskutočnila už v roku 2000. K prijatiu zmluvy však nedošlo, lebo štáty sa nedohodli na jej znení. Opätovne zvolaná diplomatická konferencia sa konala v Pekingu od 20. do 26. júna 2012 a 24. júna bola v rámci diplomatickej konferencie prijatá Pekinská zmluva o audiovizuálnych umeleckých výkonoch. Zmluva bola otvorená na podpis rok po jej prijatí, teda do 24. júna 2013. Zmluva nadobudne účinnosť tri mesiace po tom, ako ju ratifikuje minimálne 30 strán zmluvy, pričom 48 krajín podpísalo samotnú zmluvu už na diplomatickej konferencii, priblížilo históriu vzniku tzv. pekinskej zmluvy MK SR.
Ministerstvo kultúry považuje za dôležité, aby pekinskú zmluvu podpísala a ratifikovala aj Slovenská republika. Keďže termín na podpis zmluvy uplynul, treba zabezpečiť podpis pekinskej zmluvy prostredníctvom tzv. pristúpenia k zmluve. Z prijatia medzinárodnej zmluvy nevyplýva potreba zmeny európskeho práva. Rovnako ani SR nemusí meniť svoje zákony, keďže práva výkonných umelcov a ich ochranu dostatočne upravuje zákon o autorskom práve a práva súvisiace s autorským právom (autorský zákon). Medzinárodná úprava však v tejto oblasti doteraz chýbala. Pekinská zmluva je medzinárodnou zmluvou, ktorá priamo zakladá práva alebo povinnosti fyzickým osobám alebo právnickým osobám a má teda charakter prezidentskej zmluvy. Na platnosť takejto zmluvy sa pred prístupom k nej vyžaduje súhlas Národnej rady SR. Zmluva má podľa Ústavy SR prednosť pred zákonmi.

 
©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.