11. 1. 2014

MVSR: Reakcia na informácie zverejnené v denníku SME - hasičské rebriky

MVSR: 

Reakcia na informácie zverejnené v denníku SME - hasičské rebriky


Denník SME v článku Hasiči dostali drahé rebríky, štát ich obhajuje pochybným argumentom hrubo zavádza verejnosť. V článku konštatuje, že česká strana kúpila podobné rebríky v roku 2013 ako Slovensko lacnejšie. A to aj napriek tomu, že autora článku ministerstvo vnútra upozornilo, že technicky ide o úplne rozdielne rebríky. Dokopy sa líšia v trinástich parametroch, pričom jeden z nich je kľúčový.
Pod slovom podobné sa totiž skrýva široká škála technických rozdielov, ktoré sú dôležité pri hasení požiaru napríklad vo výške 13. poschodia paneláku. Základným rozdielom je, že slovenské hasičské rebríky sú vybavené suchovodom, s ktorým možno z rebríka hasiť aj bez toho, aby boli hasiči priamo v koši. Dá sa totiž ovládať na diaľku a zo zeme. Český rebrík takýto parameter nemá. Slovenskí hasiči nemusia v prípade požiaru vo výške 38 metrov do koša vyniesť až zo zeme celú hasičskú hadicu. Denník SME ako samozvaný „odborník“ na hasičskú techniku však náročnosť tohto kroku vo svojom článku opomenul.
Oba rebríky sa líšia aj v ďalších technických parametroch ako je výška vozidla v nezaťaženom stave, výkonu motora na tonu najvyššej prípustnej hmotnosti, predohrevom motora na zníženie opotrebenia pri studených štartoch s napájaním z vonkajšieho štartu, automatickým zakladačom snehových reťazí pre pohyb po komunikácii so súvislou vrstvou snehu a ľadu ovládaným priamo z kabíny, v horizontálnom vyložení s požadovaným vyložením, v záchranárskej výške, v spustení rebríkovej sady pod úroveň terénu, v háku na zavesenie bremien na konci poslednej sekcie s nosnosťou min. 4000 kilogramov, v potrubí pre rozvod hasiva chránené proti pretlaku najmenej jedným pretlakovým ventilom a vybavené zariadením pre odvodnenie namontovaného pod točnicou, v systéme diaľkovej diagnostiky porúch na nadstavbe, ktorý umožní odhalenie prípadných porúch na diaľku pomocou dátového prenosu GSM, v nastavení parametrov nadstavby na diaľku.
Je dôležité, aby pri takej cene jedného hasičského rebríka bola zohľadnená predovšetkým jeho funkčnosť. Ministerstvo vnútra nákupom týchto rebríkov výrazne zlepšilo a zľahčilo prácu slovenských hasičov a takto vybavený rebrík zrýchli ich nasadenie pri požiaroch vo vysokej výške, o čom sa dá v prípade českých rebríkoch polemizovať. Denník SME navyše vo svojom článku konštatuje, že ministerstvo vnútra nakúpilo rebríky cez firmu bez súťaže cez rámcovú zmluvu. Do súťaže z roku 2009, na základe ktorej bolo uzavretá rámcová zmluva, sa prihlásili dvaja uchádzači, vyhrala lacnejšia ponuka od firmy Stražan. Nakúpené rebríky tohto segmentu boli najlacnejšie, aké Slovensko dovtedy nakúpilo.
Od roku 2009 nakúpil rezort vnútra 19 rebríkov vybavených suchovodom a inými technickými parametrami, pričom 9 z nich aj počas predchádzajúcej vlády a ministra vnútra Daniela Lipšica a za rovnakú cenu. O tom bol denník Sme informovaný, v článku to ale znova zabudli napísať. Naopak účelovo argumentujú, že zmluva a kúpa rebríkov je nevýhodná bez toho aby porovnávali reálne technické parametre rebríka a nie len jeho výšku a výrobcu.

Reakciu MV pre TASR poskytol tlačový odbor kancelárie MV SR.