6. 1. 2014

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) je po menej ako roku a pol pod vedením nového manažmentu v lepšej kondícii, tvrdí generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA, “určite je programovo v lepšej kondícii. RTVS ako inštitúcia je viac koncentrovaná na to, čo je princípom fungovania verejnoprávneho média. Teda na obsah rozhlasového a televízneho vysielania“. Mika zároveň tvrdí, že dve média v jednej inštitúcii majú k sebe bližšie. Úlohy, ktoré si šéf RTVS stanovil pri svojom nástupe v auguste 2012, však zďaleka nie sú splnené. Postupne sa začali plniť programové ciele, RTVS sa tiež snaží zlepšiť informovanosť verejnosti o poslaní verejnoprávneho vysielania, rieši technické či priestorové problémy.
Prvé výsledky programových snáh nového manažmentu sa podľa Miku už v programe prejavili. Je to napríklad výrazný posun v spravodajstve RTVS, úspešný projekt Milujem Slovensko, ale aj živé koncerty z projektu Slovensko 2012 a 2013 Advent, obľube sa teší aj séria divadelných predstavení, ktoré prináša v záznamoch Dvojka. Na budúci rok majú programové priority v televíznom vysielaní dva atribúty – vlastná hraná tvorba, napríklad seriál Kolonáda a tri detské nové formáty. Pokračuje sa vo veľkom detskom pásme na Dvojke a tiež v dokumentoch. “Okrem seriálu Kolonáda, ktorý uvedieme v januárovom prime time, pripravujeme dva seriály - jeden je už v štádiu prípravy, druhý je vo vývoji, jeden z nich bude detský hraný seriál,“ avizoval Mika.
V spravodajstve sa budúci rok dokončia všetky projekty v súvislosti s ukončením digitalizácie. Dobuduje sa celý digitálny reťazec, čo znamená, že reportáž od momentu zaznamenania na kameru prejde strihacími pracoviskami, až po vysielanie digitálne, a to v HD kvalite. Pracuje sa na spravodajskom a publicistickom štúdiu. “Takže aj forma aj obsah, verím, že budú minimálne také ako tento rok,“ tvrdí Václav. Mika. V rozhlase sa budú do praxe zavádzať výsledky mapovacej štúdie. Zmeny sa dajú očakávať v prúdovom vysielaní, v dramatickej tvorbe, v umeleckých programoch k úbytku titulov nepríde.
"V rozhlase pokračujeme v procese implementácie výsledkov mapovacej štúdie. Rozširujeme databázu slovenských interpretov a slovenských piesní v programe Rádia Slovensko. Rovnako rozširujeme databázu európskej, neanglofónnej hudby. Z vysielania môžete už dnes počuť viac francúzskych, talianskych alebo španielskych piesní," avizoval Vincent Štofaník, riaditeľ Sekcie programových služieb SRo. Ďalšie úpravy programu Rádia Slovensko sú podľa Štofaníka zamerané na posilnenie aktuálnosti denného vysielania. "Väčšie monotematické bloky postupne nahrádzame častejšími kratšími, predovšetkým aktuálnymi príspevkami v rámci tzv. prúdového vysielania," dodal.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.