25. 3. 2014

Don't worry be happy

Don't worry be happy

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) navrhuje súčasnému prezidentovi SR Ivanovi Gašparovičovi, aby so svojím vyhlásením k nadchádzajúcemu 2. kolu volieb hlavy štátu vystúpil v jej vysielaní v stredu (26. 3.) po hlavných večerných správach. Reagovala tak na oficiálny list z kancelárie prezidenta so žiadosťou na vytvorenie priestoru vo vysielaní RTVS, ktorý v pondelok (24. 3.) dostal jej generálny riaditeľ Václav Mika.
Príhovor prezidenta by tak bol odvysielaný pred dlhodobo plánovanou záverečnou diskusiou oboch prezidentských kandidátov, Roberta Fica a Andreja Kisku, aby v prípade potreby mali možnosť obaja reagovať na slová súčasnej hlavy štátu. "RTVS si vysoko váži prezidenta SR, ako hlavu štátu. Zákonnou povinnosťou RTVS ale je zabezpečiť, aby vystúpenie a obsah jeho posolstva nebol spojený s propagáciou konkrétneho prezidentského kandidáta," konštatuje médium v tlačovej správe, ktorú TASR poskytla Dominika Šulková zo sekcie marketingu a komunikácie RTVS.
Rozhlas a televízia vo svojom stanovisku upozorňuje na zákon o spôsobe voľby prezidenta SR, ako aj záväzné interné Pravidlá volebného vysielania RTVS pre voľbu prezidenta, ktoré stanovujú jej nezávislosť a vylučujú zásahy do jej vysielania z externého prostredia. "RTVS plne zodpovedá za rozsah a dosah svojho vysielania a dodržiavanie zákonov, ako aj interných pravidiel, osobitne počas prebiehajúcej kampane pred voľbou prezidenta SR," zdôrazňuje vo svojej správe.
"Uvedomujúc si význam ústavného postavenia hlavy štátu chce prezident prostredníctvom RTVS vyzvať občanov, aby využili svoje právo a zúčastnili sa sobotňajšieho (29. 3.) druhého kola volieb tak, aby bol výsledok čo najreprezentatívnejší," priblížil TASR hovorca hlavy štátu Marek Trubač.
Ako dodal, prezident bude dodržiavať kritériá stanovené zákonom. Vo svojom vystúpení zdôrazní význam tejto funkcie, avšak podľa Trubača nebude vyzývať na podporu konkrétneho kandidáta.

Copyright © TASR 2013