29. 4. 2014

Vyjadrenie predsedníčky Ústavného súdu Slovenskej republiky k zamietnutiu žiadosti o vydanie súhlasu na trestné stíhanie sudcu JUDr. K. K.

Vyjadrenie predsedníčky Ústavného súdu 

Slovenskej republiky k zamietnutiu žiadosti o vydanie súhlasu na trestné stíhanie sudcu JUDr. K. K.

V súvislosti s uznesením Ústavného súdu Slovenskej republiky (ďalej len „ústavný súd“) vo veci vedenej pod sp. zn. PL. ÚS 4/2014, ktorým bol zamietnutý návrh generálneho prokurátora Slovenskej republiky č. k. IV/1 GPt 325/12-25 z 2. decembra 2013 na vydanie súhlasu na trestné stíhanie sudcu Okresného súdu Bardejov JUDr. K. K., sa napriek stručnému odôvodneniu tohto rozhodnutia (tlačová informácia č. 31/2014) vo viacerých médiách objavili okrem iného vyjadrenia, ktoré nenáležitým spôsobom komentujú neprítomnosť troch sudcov ústavného súdu na rozhodovaní o uvedenom návrhu.
Pôvodný termín ústneho pojednávania – vypočutia vo veci vedenej pod sp. zn. PL. ÚS 4/2014 bol stanovený na 26. marec 2014. Dňa 25. marca 2014 bolo ústavnému súdu zo strany účastníka konania sudcu JUDr. K. K. doručené ospravedlnenie jeho neúčasti spolu so žiadosťou o odročenie ústneho pojednávania pléna ústavného súdu – vypočutia vo veci žiadosti generálneho prokurátora Slovenskej republiky o vydanie súhlasu na jeho trestné stíhanie pre hospitalizáciu v Nemocnici gen. L. Svobodu vo Svidníku. Plénum ústavného súdu tejto žiadosti na svojom neverejnom zasadnutí 26. marca 2014 vyhovelo.
Vytýčenie nového termínu zohľadnilo hospitalizáciu a termín jej ukončenia, ako aj aktuálny zdravotný stav účastníka konania sudcu JUDr. K. K., ktorý v súvislosti s tým požiadal o prednostné ústne pojednávanie – vypočutie vo veci návrhu na vydanie súhlasu na jeho trestné stíhanie.
Podľa § 4 ods. 2 zákona č. 38/1993 Z. z. o organizácii Ústavného súdu Slovenskej republiky, o konaní pred ním a o postavení jeho sudcov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o ústavnom súde“) je ústavný súd spôsobilý v pléne konať a uznášať sa, ak je na rokovaní a rozhodovaní prítomných aspoň sedem sudcov (dňa 23. apríla 2014 bolo na ústnom pojednávaní – vypočutí prítomných desať sudcov).
V čase zvolania zasadnutia pléna na 23. apríl 2014, keď sa malo rozhodovať o predmetnej žiadosti generálneho prokurátora, bolo zrejmé, že sa na zasadnutí zúčastní desať sudcov ústavného súdu, a teda že o žiadosti bude rozhodovať nadpolovičná väčšina všetkých sudcov ústavného súdu.
Podľa § 4 ods. 3 zákona o ústavnom súde sa plénum ústavného súdu uznáša nadpolovičnou väčšinou všetkých sudcov. Ak sa táto väčšina nedosiahne, návrh sa zamietne.
Podľa čl. 131 ods. 1 Ústavy Slovenskej republiky sa plénum ústavného súdu uznáša nadpolovičnou väčšinou všetkých sudcov. Ak sa táto väčšina nedosiahne, návrh sa zamietne. Podľa § 32 ods. 3 zákona o ústavnom súde sa o veciach podľa čl. 136 ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky („Ústavný súd dáva súhlas na trestné stíhanie alebo vzatie do väzby sudcu a generálneho prokurátora.“) hlasuje tajne.
Výsledkom tajného hlasovania o žiadosti generálného prokurátora o vydanie súhlasu na trestné stíhanie sudcu Okresného súdu Bardejov JUDr. K. K. bol taký pomer hlasov, že sa nedosiahla nadpolovičná väčšina všetkých sudcov ústavného súdu (6 hlasov k 4 hlasom), preto bol návrh generálneho prokurátora z procesných dôvodov zamietnutý. Pri účasti desiatich sudcov mohol byť pomer hlasov v tajnom hlasovaní o žiadosti o vydanie súhlasu na trestné stíhanie dotyčného sudcu napríklad 9 hlasov k 1 hlasu, 7 hlasov k 3 hlasom, 8 hlasov k 2 hlasom, ale aj 5 hlasov k 5 hlasom. Neprítomnosť troch sudcov tak nemohla mať zásadný vplyv na rozhodovanie v predmetnej veci.
Obsahom viacerých príspevkov uverejnených v médiách v uplynulých dňoch boli výhrady, že ústavný súd dlhodobo odmieta žiadosti o udelenie súhlasu na trestné stíhanie alebo vzatie do väzby sudcu a generálneho prokurátora a disciplinárne konania voči predsedovi Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, podpredsedovi Najvyššieho súdu Slovenskej republiky a generálnemu prokurátorovi. V tejto súvislosti odporúčam širokej verejnosti oboznámiť sa s prehľadom konaní ústavného súdu podľa čl. 136 Ústavy Slovenskej republiky v rokoch 2002 – 2014 (udelenie súhlasu na trestné stíhanie alebo vzatie do väzby sudcu a generálneho prokurátora a disciplinárne konania voči predsedovi Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, podpredsedovi Najvyššieho súdu Slovenskej republiky a generálnemu prokurátorovi), ktorý nájdete tu.

JUDr. Ivetta Macejková, PhD., predsedníčka Ústavného súdu Slovenskej republiky