28. 4. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Českí herci Petr Čtvrtníček a Jan Potměšil čelia trestnému stíhaniu kvôli nakrúcaniu charitatívneho klipu pre nadáciu Konto Bariéry. V preoblečení za policajtov v roku 2012 zastavovali vodičov, ktorých nakrúcali skryté kamery. Jeden z vodičov pri tom dostal infarkt. Hercom udelil obvodný súd pre Prahu 6 podmienečné tresty, napísal dnes spravodajský portál iDNES.cz.
O prípade informoval časopis Týden. Čtvrtníček, Potměšil, režisér klipu Tomáš Svoboda a producent Jiří Kounický boli trestným príkazom - teda v zrýchlenom konaní bez prerokovania na hlavnom pojednávaní - odsúdení s podmienečným odkladom na dva roky za prečiny poškodenia cudzích práv a prisvojenia právomocí úradu. Verdikty ešte nie sú právoplatné, obhajca odsúdených Tomáš Sokol podal proti trestnému príkazu odpor.
Známe osobnosti nakrúcali scénky pre program Možno príde aj charita, na ktorom spolupracovala Česká televízia (ČT) a Nadácia Charty 77. V jednom z klipov Čtvrtníček (bol o barlách) a Potměšil zastavovali v auguste 2012 vodičov v Prahe 6.
Jeden z vodičov skolaboval, keď sa dozvedel, že ide o nakrúcanie skrytou kamerou pre Konto Bariéry. Postihla ho zástava srdca a padol do bezvedomia. Život mu zachránila resuscitácia členom štábu ČT, uviedla sudkyňa Markéty Binderová.
Čtvrtníček aj režisér zareagovali, že prípad je kuriózny, pretože konali v dobrej viere pre Konto Bariéry a mužovi sa veľmi snažili pomôcť, ale skončili ako obvinené a odsúdené osoby.
Potměšil sa zatiaľ nechcel ku kauze vyjadrovať, lebo ešte nie je skončená. Teší ho však, že dotyčný je v poriadku, dodal web iDNES.cz.


Novinári môžu vo východoukrajinskom meste Slovjansk pracovať len po tom, ako im akreditáciu udelia velitelia tamojšej domobrany. Informovala o tom dnes agentúra Ukrinform.
      Podľa nej musí novinár v budove miestnej pobočky tajnej služby SBU, ktorú už niekoľko dní kontrolujú proruskí aktivisti, predložiť doklad totožnosti a odporučenie iného akreditovaného novinára - najlepšie údajne ruského.
      Tlačová služba protivládneho odboja potom na internete vyhľadáva príspevky uchádzača o akreditáciu o situácii v Doneckej oblasti, ale aj materiály z predchádzajúceho obdobia. Podľa Ukrinform sa po takejto analýze už viackrát stalo, že úrady v Slovjansku akreditáciu nevydali - šlo najmä o novinárov z Európy a USA.
      Bez týchto špeciálnych akreditácií sa pritom novinári nedostanú na žiadne tlačové konferencie samozvaného vedenia mesta v obsadených budovách. Môže sa dokonca stať, že takto neakreditovaných novinárov nepustia ani do mesta.
      Akreditácie podpisuje podľa Ukrinform dôstojník hlavnej správy rozviedky generálneho štábu ruského ministerstva obrany Igor Strelkov, ktorý je podľa dnešných informácií SBU zodpovedný aj za zadržanie skupiny vojenských pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe koncom minulého týždňa v Slovjansku. SBU zverejnila aj záznam, ktorý by mohol svedčiť o tom, že Strelkov je zapletený do brutálnej vraždy poslanca mestskej rady v Horlivke Volodymyra Rybaka. 
      Podľa hovorkyne SBU Strelkov je v skutočnosti ruským občanom Igorom Girkinom z Moskvy, ktorý často prichádzal na Ukrajinu - poslednýkrát hranicu prekročil 26. februára, keď sa budovy krymskej rady v Simferopole zmocnila skupina proruských aktivistov. Hovorkyňa SBU Marina Ostapenková dnes na brífingu v Kyjeve uviedla, že SBU má pre svoje tvrdenia dôkazy v podobe záznamov odpočutých telefonických rozhovorov.

Copyright © TASR 2013

Čínske úrady zakázali streamovanie niektorých amerických seriálov. Webové portály ako Youku, Tencent a Sohu musia z ponuky stiahnuť tituly NCIS - Námorný vyšetrovací úrad (2003), Teória veľkého tresku (2007), Dobrá manželka (2009) a Advokáti (1997 - 2004). Dôvod tohto rozhodnutia zatiaľ úrady nezverejnili.
Predstavitelia čínskej vlády nedávno informovali, že sa zamerajú na regulovanie online vysielania, ktoré má v krajine oveľa väčšiu slobodu ako rozhlas a televízia. Prostredníctvom internetu si obyvatelia Číny môžu pozrieť napríklad seriály ako Walking Dead (2010) či House of Cards (2013). Cenzúra sa v minulosti dotkla aj oceňovanej snímky Titanic (1997), bondovky Skyfall (2012) či akčnej sci-fi komédie Muži v čiernom 3 (2012).
Informácie pochádzajú z webstránok www.digitalspy.co.uk a www.hollywoodreporter.com.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.