24. 5. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Niekoľko stoviek demonštrantov protestovalo v thajskom hlavnom meste Bangkok proti vojenskému prevratu, informovala tlačová agentúra DPA.
Demonštranti svojím zhromaždením porušili prísne nariadenie armády, ktorá zakázala stretnutia viac ako piatich osôb. Ľudia sa zhromaždili v kultúrnom centre. Na transparentoch bolo v thajčine a angličtine uvedené "nie puču".
Vojaci boli na demonštrácii v kultúrnom centre tiež prítomní, ale podľa očitých svedkov sa chovali zdržanlivo. V krajine dnes začali vysielať televízie - prvý raz od prevratu.
Televízne vysielanie bolo pozastavené "v záujme národnej bezpečnosti", ale obnovené s tým, že sa nebude vysielať citlivý politický materiál.
Televízia Thai PBS, ktorá vzdorovala príkazom junty a vysielala správy prostredníctvom svojho kanála na YouTube, však vysielanie neobnovila. Zástupcu riaditeľa údajne odviedli po tom, ako vojaci vysielanie zrušili.
Thajská vojenská junta, ktorá vo štvrtok nenásilne prevzala moc, si dnes predvolala 155 politikov a aktivistov a zakázala im opustiť krajinu, oznámila agentúra Reuters.
Armádou vytvorená Rada pre zaistenie národného zmieru a poriadku nariadila politikom, vodcom protestov a aktivistom, aby sa dostavili do armádneho komplexu v Bangkoku. V prípade neuposlúchnutia im pohrozila zatknutím.
Predvolanie dostala aj expremiérka Jinglak Šinavatrová, všetci členovia jej vlády a viacerí členovia rodiny, rovnako ako jej dočasný nástupca v úrade Niváttumrong Búnsongpajsan.
Vojenský prevrat v Thajsku vyvolal kritiku medzinárodného spoločenstva. Znepokojenie okamžite vyjadrili OSN, USA i EÚ, ktoré vyzvali na skoré obnovenie civilnej vlády v krajine.

Ukrajinskí žurnalisti sa stávajú cieľom útokov za to, že si robia svoju prácu, upozornila Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Zverejnila 15-stránkovú správu, v ktorej citovala takmer 300 prípadov násilia spáchaného na pracovníkoch médií počas čoraz násilnejšej politickej krízy na Ukrajine od konca novembra.
OBSE, ktorá monitoruje dodržiavanie práv a demokracie v Európe, vyzvala justičné agentúry, aby podporili a chránili médiá.
Žurnalisti na Ukrajine sa pri výkone svojej profesie stretli s vraždou, útokmi, únosmi, zadržiavaním, uväznením, hrozbami a zastrašovaním, uvádza správa OBSE. Menuje prípady, v ktorých žurnalisti prišli o techniku alebo im bolo zabránené uskutočniť televízny prenos, informovala agentúra Reuters.
"Manipulácia s médiami a informačná vojna, ktorú prežívame, sa musí skončiť. Ak sa tak nestane, bude to poháňať konflikt a prispievať k eskalácii krízy," uviedla vo vyhlásení k správe predstaviteľka OBSE pre slobodu médií Dunja Mijatovičová.
Najnovšej správe OBSE predchádzalo minulý týždeň hodnotenie Úradu OBSE pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR) a vysokého komisára OBSE pre národné menšiny Knuta Vollebaeka, ktoré konštatovalo niekoľko vážnych porušení práv na Ukrajine.

Copyright © TASR 2014


Americká spoločnosť Netflix spolu s ďalšími partnermi pripravuje seriál o britskej kráľovnej Alžbete II.. O réžiu sa postará Stephen Daldry, ktorého za snímky Billy Elliot (2000), Hodiny (2002) a Predčítač (2008) nominovali na Oscara. Scenár má na starosti Peter Morgan, ktorý pracoval napríklad na filme Kráľovná z roku 2006, za ktorý získal nomináciu na spomínané prestížne ocenenie. Dielo s názvom The Crown by malo ponúknuť 20 epizód s celkovým rozpočtom 100 miliónov libier (v prepočte približne 123,6 milióna eur). Dej seriálu sa bude zameriavať skôr na politické zmeny počas panovania Alžbety II. ako na jej osobný život. Na produkciu bude dohliadať britská spoločnosť Left Bank Pictures. Herecké obsadenie novinky zatiaľ neprezradili.
Kráľovná Alžbeta II., vlastným menom Elizabeth Alexandra Mary, sa narodila 21. apríla 1926. Na trón nastúpila po smrti otca, kráľa Juraja VI. vo februári 1952, pričom korunovácia sa konala 2. júna 1953.
Je manželkou princa Filipa, vojvodu z Edinburghu, s ktorým má troch synov a jednu dcéru. Je druhou najdlhšie vládnucou britskou panovníčkou.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.