19. 5. 2014

Zomrela Viera Mikulášová Škridlová

Zomrela Viera Mikulášová Škridlová

Vo veku 90 rokov zomrela vo štvrtok 15. mája hlásateľka, dramaturgička, prekladateľka a autorka televíznych scenárov Viera Mikulášová Škridlová. Dnes popoludní sa s ňou v bratislavskom Krematóriu v tichosti rozlúčila rodina, informovala tajomníčka Ústredia Živeny, spolku slovenských žien Alena Bučeková.
Viera Mikulášová Škridlová sa narodila v Ružomberku, v Martine vyštudovala Obchodnú akadémiu a neskôr v Bratislave Vysokú školu múzických umení - odbor dramaturgia a divadelná veda.
Bola hlásateľkou Československého rozhlasu v Prahe. Prekladala z ruštiny a angličtiny, na konte má preklady nielen približne 50 divadelných hier svetových autorov, ale aj desiatky diel poézie a prózy. V Slovenskej televízii pracovala 22 rokov ako dramaturgička. Počas tohto obdobia vytvorila takmer 40 hier. Podieľala sa na spracovaní všetkých diel Hany Zelinovej. Zásluhou Viery Mikulášovej Škridlovej boli úspešnými televíznymi inscenáciami Palárikove hry ako Geľo Sebechlebský, Inkognito, Dobrodružstvo pri obžinkoch, Stodolova Bačova žena, Kukučínove diela a ďalších domácich i svetových autorov. V rokoch 1989-90 bola Mikulášová Škridlová pri znovuobnovení činnosti Živeny, spolku slovenských žien.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané