31. 7. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Moderátor Karel Voříšek, známy zo spravodajských relácií komerčných českých televízií Nova a Prima, bol v zväzkoch niekdajšej Štátnej bezpečnosti (ŠtB) vedený ako dôverník neoprávnene. Rozhodol o tom dnes Mestský súd v Prahe, informoval internetový server iDNES.cz.
Podozrenie, že Karel Voříšek kedysi spolupracoval s ŠtB, viedlo na sklonku roka 2012 k jeho odchodu z TV Nova po 14 rokoch pôsobenia v tomto subjekte. Už v apríli 2013 sa však moderátor dohodol na spolupráci s konkurenčnou FTV Prima.
Samotný moderátor vyjadril radosť, že sa v priebehu súdneho konania ukázala neopodstatnenosť jeho registrácie v zväzkoch ŠtB. "Je to jasný odkaz tým, ktorí ma dehonestovali. Ale na druhej strane chcem poďakovať všetkým tým, a nebolo ich málo, ktorí pri mne stáli a verili mi," vyhlásil Voříšek a pre spomínaný server dodal: "Vrátil som sa kvôli tomu predčasne z dovolenky, bolo to pre mňa veľmi príjemné prekvapenie. Ďalšie kroky budeme eventuálne dohovárať s mojim právnikom," poznamenal vo svetle toho, že vynesenie verdiktu dnes nečakal, a na margo prípadnej žiadosti o odškodnenie. "Pre mňa je momentálne najdôležitejšie to, že nám súd dal za pravdu," zdôraznil.
Moderátorov advokát Josef Lžičař na margo možného odškodnenia uviedol, že ak by ho Voříšek, s ktorým o tom ešte nehovorili, zvažoval, potom by ho mohol požadovať skôr po médiách, ktoré sa jeho osobnosti venovali takmer dva roky.
Na margo verdiktu právny zástupca uviedol, že Mestský súd dospel k záveru, že ak je niekto zaevidovaný ako dôverník, to znamená, že môže byť v očiach verejnosti vnímaný ako spolupracovník, tak právom žiada, aby súd túto skutočnosť napravil.
Neklesajúcu popularitu Karla Voříška v ČR najlepšie ilustruje fakt, že si v tomto roku opäť prevzal cenu TýTý v kategórii osobnosť televízneho spravodajstva. Anketu v rovnakej kategórii vyhral predtým, v druhej polovici prvého desaťročia nového tisícročia, trikrát po sebe.



Jedného z dvoch zadržiavaných mužov, ktorých v utorok 22. júla zatkli iránske orgány v Teheráne spoločne s ich manželkami, prepustili dnes na slobodu.
Identitu prepusteného, ako aj jeho stále zadržiavanej partnerky, podľa dostupných informácií dvojice fotografov, britská tlačová agentúra Reuters nezverejnila s odvolaním sa na adekvátnu žiadosť blízkych páru.
Vo väzbe zostávajú naďalej aj teheránsky spravodajca denníka Washington Post Jason Rezaian a jeho manželka Yeganeh Salehiová, ktorá je korešpondentkou denníka The National vydávaného v Spojených arabských emirátoch.
Na neodkladné prepustenie štvorice vyzval iránsku vládu v uplynulých dňoch Výbor na ochranu novinárov (VON), ako aj oficiálne americké miesta.
Traja zo zadržanej štvorice majú dvojaké, iránske i americké občianstvo, čo však Irán neuznáva.
V správe tlačovej agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na nemenovaný zdroj blízky prepustenému, sa hovorí o tom, že Iránci zaobchádzali so zadržanými dobre, poskytli im jedlo i vodu a nepodrobili ich mučeniu.
Podľa údajov VON je v Iráne väznených 35 novinárov, ako aj takmer 900 politických väzňov, vrátane osôb prenasledovaných za ich náboženské aktivity.
Irán odmieta podozrenia Západu, že sa snaží zlikvidovať disent zatýkaním elity národa, vrátane umiernených politikov, študentských aktivistov, právnikov či novinárov. Iránska vláda naopak tvrdí, že víta konštruktívnu kritiku a hlási sa k slobode slova.

Copyright © TASR 2014