28. 7. 2014

FESTIVAL HAH

FESTIVAL HAH

Tvorivá skupina Stone Cock Cinema z Piešťan získala uplynulý víkend na Letnom filmovom festivale HAH v Dolnej Strehovej v okrese Veľký Krtíš za svoj iba 28-sekundový film Bila Bong hlavnú cenu - Zlatú rúru. Rozhodlo o tom 89 hlasov, ktoré snímka získala v diváckej súťaži.
Striebornú rúru si s počtom hlasov 71 odniesol autor Ján Kuska z Amafilmu Nicolaus z Liptovského Mikuláša a Bronzovú rúru s počtom hlasov 61 získal film Lofofóra od Filmového klubu Urtica zo Žihľavy. "Na súťažnej projekcii priamo na kúpalisku v Dolnej Strehovej sa zúčastnilo 340 ľudí," povedal pre TASR Ivan Vredík z organizátorského Hontiansko-ipeľského osvetového strediska vo Veľkom Krtíši.
Diváci mohli odovzdať hlas trom filmom z 22, ktoré sa v ten večer premietali. Z nich bolo päť snímok z Českej republiky a tri boli animované.
Cenu poroty získal film Directly to Heaven (Priamo do neba) od Ľuboša Triznu z Liptovského Mikuláša. Cena starostu obce Dolná Strehová poputovala do rúk všetkým účastníkom filmového festivalu HAH 2013, ktorí spoločne vytvorili film Hahosrandy. Cena Filmového klubu Urtica skončila v rukách Jaroslava Ondu z Veľkého Šariša za film Pomoc.
Festival zažil aj pokus o zápis do Slovenskej knihy rekordov. Slovenský rekord v počte nehercov účinkujúcich vo filme sa nakoniec podaril amatérskym filmárom záberom na rad pred pokladnicou kúpaliska, v ktorom stálo 88 nehercov.
Medzi sprievodné podujatia festivalu patrilo piatkové vystúpenie komickej skupiny Hotovo z Rimavskej Soboty. "Ich kabaret s názvom Osobný rekord mal medzi divákmi veľký úspech," podotkol Vredík. V sobotu okrem pokusu o rekord mali účastníci možnosť zasúťažiť si medzi sebou v Indiánskych hrách.

Copyright © TASR 2014