30. 7. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Taliansky ľavicovo orientovaný denník L'Unita ukončí od piatka svoju činnosť a prestane vychádzať. Tento krok prišiel po tom, ako sa jeho akcionári nedokázali dohodnúť na stratégii do budúcnosti, informovala dnes agentúra Reuters.
"Zabili L'Unitu," hlása na svojej prednej strane dnešné vydanie týchto novín. Okrem troch strán venovaných ukončeniu existencie denníka a jednej reklamnej strany venovanej jeho internetovému kníhkupectvu bol zvyšok 20-stranového obsahu ponechaný prázdny.
L'Unita založil v roku 1924 Antonio Gramsci, jeden z otcov komunizmu v Taliansku, ako oficiálny orgán Komunistickej strany Talianska.
Denník prežil fašistickú éru ako ilegálna tlač, od rozpustenia strany v roku 1991 však bojoval s rozličnými problémami.
V rokoch 2000-01 došlo k dočasnému zastaveniu jeho vydávania, s príchodom nových súkromných akcionárov sa jeho činnosť obnovila. Ako mnoho iných médií, aj L'Unitu zasiahol rozmach šírenia informácií pomocou internetu i ekonomická kríza, ktorá doľahla na Taliansko.
"L'Unita sú noviny, ktoré sa viac než ktorékoľvek iné stotožňovali s robotníkmi a ich prácou," uviedla vo vyhlásení Susanna Camussová, predsedníčka najväčšej talianskej odborovej organizácie CGIL.

Copyright © TASR 2014


Na titulku najnovšieho čísla amerického mesačníka GQ umiestnili fotografiu muža s transplantovanou tvárou. V roku 1997 vtedy 22-ročný Richard Lee Norris sám na seba vystrelil po hádke s matkou. Počas nasledujúcich 15 rokov takmer vôbec nevychádzal z domu a ak sa aj vybral von, nosil lyžiarsku masku. Pred dvoma rokmi však podstúpil náročnú 36-hodinovú operáciu, ktorá mu zmenila život.
"Je ťažké nezízať. Predtým naňho ľudia pozerali, pretože nosil masku a chceli vidieť to znetvorenie. Teraz však na to majú iný dôvod, a je to naozaj úžasné,“ vyjadril sa doktor Eduardo Rodriguez, jeden z chirurgov, ktorí Norrisa operovali. Pred zákrokom chýbali mužovi zuby, nos a časť jazyka. Stále vraj cítil chuť, stratil ale čuch. Po mnohých operáciách mal tiež na krku a čele množstvo jaziev. V roku 2012 mu preto transplantovali nielen zuby, ale aj hornú a dolnú čeľusť, chýbajúcu časť jazyka a kožu celej tváre. Darca mal 21 rokov a zomrel po zrážke s autom.
Prvá transplantácia tváre sa uskutočnila v roku 2005 vo Francúzsku. Norris je 23. pacientom, ktorý tento zákrok podstúpil. Do konca života teraz musí užívať imunosupresívne lieky, ktoré zabraňujú tomu, aby jeho telo odmietlo transplantát. Je tiež pod stálym dohľadom lekárov. Ako však uviedol, vôbec mu neprekáža byť "pokusným králikom“, pretože takýmto spôsobom dáva nádej tým, ktorých postihol rovnaký osud. "Kvapka nádeje môže vytvoriť oceán, no vedro viery môže vytvoriť celý svet,“ vyjadril sa 39-ročný Norris.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.