21. 8. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Militanti z hnutia Islamský štát (IS) požadovali od Washingtonu 100 miliónov dolárov ako výkupné za uneseného amerického novinára Jamesa Foleyho, ktorého vraždu neskôr zverejnili na internete. Oznámila to dnes agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na denník The New York Times.
      "Podľa tvrdenia Foleyho rodinných príslušníkov jeho únoscovia z IS žiadali výkupné 100 miliónov dolárov," napísal denník. Washington odmietol zaplatiť a po tom, ako USA začiatkom augusta schválili vzdušné útoky proti fundamentalistom v Iraku, členovia IS Foleyho brutálne zavraždili odrezaním jeho hlavy.
      Hnutie IS zverejnilo video s Foleyho zabitím v utorok. Muža zadržiavali od novembra 2012, keď ho zajali na severozápade Sýrie. Maskovaný muž, ktorý mu odrezal hlavu, vo videu uviedol, že smrť novinára je odpoveďou na nariadenie prezidenta USA Baracka Obamu letecky zasiahnuť proti pozíciám IS na severe Iraku.
      Fundamentalisti majú v rukách aj ďalšieho amerického žurnalistu z magazínu Time Stevena Sotloffa, ktorý sa objavil na konci daného videozáznamu. Džihádisti sa vyhrážajú, že jeho život závisí od ďalších krokov Bieleho domu.
      Výkupné za unesených cudzincov je na Blízkom východe pre militantov výhodným obchodom. Podľa zmieneného denníka sa unášanie Európanov stalo hlavným zdrojom príjmov al-Káidy a jej pridružených organizácií. Teroristi len za uplynulých päť rokov takto získali najmenej 125 miliónov dolárov.

Ministerstvo spravodlivosti USA otvorilo vyšetrovanie násilnej smrti uneseného amerického novinára Jamesa Foleyho, ktorého zavraždili militanti z Islamského štátu (IS). Oznámil to dnes americký minister spravodlivosti Eric Holder, informovala agentúra Reuters.
      "Otvorili sme kriminálne vyšetrovanie (tohto prípadu)," povedal Holder na tlačovej konferencii vo Washingtone.
      Súčasne zdôraznil, že jeho rezort sa bude "energicky" snažiť o to, aby objasňovanie zločinu postupovalo náležitým tempom s cieľom zaistiť potrestanie jeho páchateľov, uviedol server Politico.
      Militanti z IS zverejnili v utorok videonahrávku zachytávajúcu brutálnu vraždu Jamesa Foleyho, ktorý zmizol v Sýrii v novembri 2012. Totožnosť maskovaného muža, ktorý novinára zabil, zatiaľ nie je známa. Páchateľov prízvuk však nasvedčuje tomu, že by mohlo ísť o britského občana.
      Na videu sa objavil aj ďalší zadržiavaný americký novinár Steven Sotloff. Toho podľa džihádistov čaká rovnaký osud ako Foleyho, ak prezident USA Barack Obama nezastaví útoky amerických vzdušných síl na postavenia IS v severnom Iraku. Šéf Bieleho domu reagoval vyhlásením, že Spojené štáty budú pokračovať v boji voči tejto teroristickej organizácii.
 Copyright © TASR 2014