23. 8. 2014

RTVS SNP NEWS

RTVS SNP NEWS


V období osláv 70. výročia začiatku Slovenského národného povstania uvedie Dvojka RTVS 23. augusta o 20.00 h nový dokumentárny film režiséra Dušana Hudeca Neznámi hrdinovia. Vznikol v koprodukcii spoločnosti EDIT Studio, RTVS a Múzea SNP v Banskej Bystrici. Zaoberá sa témou vzťahu amerických letcov, ktorí pôsobili na Slovensku, a slovenských občanov.
Na územie Slovenska sa zrútilo počas druhej svetovej vojny 46 amerických bombardovacích a osem stíhacích lietadiel. Zahynulo 106 letcov a približne 370 bolo chytených a odvlečených do zajateckých táborov. Film je príbehom ľudí, ktorých spojil odpor voči fašizmu a vzájomná túžba po slobode. Vznikal počas dvoch rokov. Prehovoria v ňom letci, ktorých sa podarilo vypátrať vo viacerých štátoch USA, ale aj potomkovia rodín, ktoré ich ukrývali a ktorí v čase vojny boli ešte deťmi a na "amerikánov" si veľmi dobre spomínajú.
Najviac amerických letcov sa ukrývalo v rodine Bachárovcov v osade U Dankov (okres Myjava). Táto rodina spolupracovala s partizánskou skupinou Jána Reptu. Silas Crase našiel po zoskoku v auguste 1944 útočisko v rodine Pavla Rezáka v obci Štiavnik, kde sa ukrýval až do konca vojny. Lawrence Baumgarten sa ukrýval na Bukovci v rodine Juraja Daneka. Zaujímavým zistením bolo, že vo väčšine rodín, ktoré letcov ukrývali, išiel niekto kedysi za prácou do Ameriky, vedeli sa s nimi dorozumieť a mali k Američanom pozitívny vzťah. Za všetkých to najlepšie vyjadrila Kristína Gašparová, dcéra Juraja Daneka: "Moji rodičia ich ukrývali z lásky, aby im zachránili život. Lebo, keď boli v Amerike tak dlho, že tým amerikánom tu zase lásku vrátili."
Američania sa po poškodení lietadla, či už protilietadlovou strelou, alebo útokmi nepriateľských stíhačiek, mechanickou poruchou, snažili vrátiť späť na svoje základne do Talianska. Ak sa im to nepodarilo, tak sa pokúšali dostať na územie Slovenska, pretože vedeli, že tu im nehrozí zo strany miestneho obyvateľstva žiadne nebezpečenstvo na rozdiel od Maďarska alebo Rakúska, kde ich sedliaci nemilosrdne napadli vidlami, sekerami. "Je neuveriteľné, aké silné putá sa medzi Slovákmi a Američanmi vyvinuli. Američania cítili k Slovákom úplnú dôveru, akú vo svojom živote dovtedy nezažili. Brali ich slová ako zákon a bezhranične im verili," uviedol režisér dokumentu Dušan Hudec, ktorému sa počas nakrúcania podarilo vypátrať potomkov rodín ukrývajúcich členov Office of Strategic Services (OSS). "Boli pre nich slovenskými vlastencami, ktorí ukrývali nepriateľského letca a nestarali sa o dôsledky, pretože to považovali za svoju kresťanskú povinnosť. Riadili sa príkazom Miluj blížneho svojho... Bolo to pre nich samozrejmé. Ujali sa letcov a chránili ich ako vlastné deti," dodal Hudec k "Neznámym hrdinom". V snímke tvorcovia použili aj niektoré filmové zábery, ktoré ešte neboli publikované, pretože ich vybrali z nakrúteného, nepostrihaného materiálu. Režisér pátral a hľadal počas troch týždňov v Národných archívoch vo Washingtone. Nakrúcalo sa v USA, na Slovensku a v rakúskom Mauthausene. Ďalšie archívne zábery poskytol Slovenský filmový ústav (SFÚ).
Sprievodným podujatím k televíznej premiére filmu je výstava fotografií s rovnomenným názvom na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave, ktorá sa koná s podporou veľvyslanectva USA v Bratislave. Vernisáž sa uskutoční v pondelok 18. augusta o 14.00 h. Verejnosť si výstavu môže pozrieť do 31. augusta.

Copyright © TASR 2014