9. 9. 2014

Cinematik 2014

Cinematik 2014

 


Deviaty ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik v Piešťanoch sa uskutoční od 10. do 15. septembra. "Som veľmi rada, že Cinematik tak rapídne preniká, preniká dokonca do medzinárodných ohlasov. Teší ma, že má svojich stálych priaznivcov. Máme dobrý pocit, že niečo budujeme, že sa niečo zmysluplné a správne formuje," uviedla dnes na tlačovej konferencii v Bratislave Božidara Turzonovová, čestná riaditeľka festivalu.
      Jeho výkonný riaditeľ Tomáš Klenovský poznamenal, že za posledné dva roky organizátori síce zaznamenali mierne klesajúcu tendenciu počtu divákov, ale tento rok si možno až o tretinu viac ľudí kúpilo akreditáciu v predpredaji. "Napriek tomu, že peňazí máme menej, ľudí na festival príde viac," doplnil.
      Tohtoročný Cinematik premietne viac ako 100 filmov. "V tomto okamihu je ich 113, ten počet sa ešte stále mení," povedal umelecký riaditeľ festivalu Vladimír Štric s tým, že z celkového počtu 74 dlhometrážnych snímok uvidia diváci 30 filmov, ktoré na Slovensku neboli ešte nikdy uvedené. "Festival si udržiava, čo sa týka programu a umeleckej úrovne, svoju kvalitu naďalej."
      Diváci sa opäť môžu tešiť na dve súťažné sekcie. Prvou je Meeting Point Europe, v ktorej 17 mladých filmových kritikov hlasuje za najlepšie európske filmy minulého roka. "V tejto sekcii premietneme deväť filmov, z nich sedem na Slovensku nebolo uvedených," spresnil Štric a upozornil na snímky O koňoch a ľuďoch, Zvláštna farba sĺz tvojho tela či nový film Xaviera Dolana Tom na farme. Druhou súťažnou sekciou je Cinematik.doc. Súťažia v nej slovenské dokumenty, ktoré vznikli za posledný rok. Prvý raz na Slovensku uvedie nový film Mira Rema Comeback, ktorý mal premiéru na MFF Karlove Vary.
      V sekcii DoKma prináša festival nové svetové dokumentárne filmy. V aktuálnom ročníku so spoločným mottom dokukomédie. "Premietneme štyri filmy, ktoré možno označiť za dokukomédie, čo je žáner veľmi zriedkavý. Určite si treba pozrieť film Neopúšťaj ma alebo Moje veci, sú to filmy, ktoré dostali množstvo festivalových cien," odporúča Vladimír Štric. Sekcia s názvom Rešpekt predstaví tvorbu mladých, u nás menej známych, ale vo svete renomovaných režisérov. Tento rok sa návštevníci festivalu môžu zoznámiť s tvorbou režisérskej dvojice Benoit Delépine & Gustave Kervern. "Točia výborné politicky nekorektné komédie," dodal.
      Piešťanský Cinematik vzdá hold tvorbe českej režisérky Heleny Třeštíkovej. Jej tvorbu predstaví slovenský dokumentarista Peter Kerekes. "Premietneme sedem jej filmov. Budú tam aj dva posledné, ktoré na Slovensku ešte neboli," spresnil Štric s tým, že súčasťou prezentácie bude tiež masterclass Heleny Třeštíkovej o tom, aké je komplikované tvoriť časozberné dokumenty.
      Umelecký riaditeľ Cinematiku ďalej upozornil na fakt, že festival reaguje aj na aktuálny trend posledných troch rokov - seriály, ktoré vznikajú pre veľké medzinárodné televízne siete a majú poetiku filmu. "Experimentálne uvedieme v rámci partnerskej spolupráce s HBO päť dielov seriálu Mildred Pierce. Sme zvedaví na reakcie publika, keď počas štyroch dní budeme premietať vždy v tom istom čase seriál, ktorý bol pôvodne určený pre televíziu," dodal k oceňovanej minisérii v réžii Todda Haynesa s Kate Winslet v hlavnej úlohe. Festivaloví návštevníci budú môcť vidieť z produkcie známej televíznej spoločnosti tiež najnovší film The Normal Heart, nominovaný na 11 cien Emmy. Odohráva sa v 80-tych rokoch 20. storočia v New Yorku a sleduje prepukajúcu krízu okolo HIV a AIDS. Film, v ktorom hrá Mark Ruffalo, Jim Parsons alebo Julia Roberts, označili televízni kritici za najlepší titul roka.

Copyright © TASR 2014