10. 9. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Spojené štáty nemajú žiadnu informáciu, že umiernení sýrski opoziční povstalci "predali" brutálne zavraždeného amerického novinára Stevena Sotloffa militantom z Islamského štátu (IS). Vyhlásil to v utorok hovorca Bieleho domu Josh Earnest, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.
Hovorca rodiny Sotloffovcov Barak Barfi povedal v pondelok neskoro večer pre americkú spravodajskú televíziu CNN, že podľa presvedčenia rodiny Islamský štát zaplatil 25.000 až 50.000 dolárov povstalcom za informáciu, že 31-ročný novinár vstúpil na územie Sýrie.
"Na základe informácií, ktoré mi boli poskytnuté, si nemyslím, že je to tak," povedal Earnest na tlačovom brífingu.
Hovorca Bieleho domu sa pritom odvolal na vyšetrovanie Sotloffovej smrti, ktoré uskutočnil americký Federálny vyšetrovací úrad (FBI). Úrad podľa hovorcu preveroval aj to, "ako sa pán Sotloff dostal do rúk ISIL-u (ďalšia skratka Islamského štátu).
Militanti zverejnili 2. septembra video zachytávajúce, ako zamaskovaný muž odrezal hlavu Sotloffovi, ktorého uniesli v Sýrii v auguste 2013.
Barfi uviedol pre CNN, že Sotloffova rodina sa od nemenovaných "zdrojov na sýrskom území" dozvedela, že člen umiernenej povstaleckej skupiny sa skontaktoval s IS (predtým ISIL) a odovzdal mu informáciu o prítomnosti novinára v Sýrii.
"Niekto na hraničnom priechode zatelefonoval Islamskému štátu a potom zriadili falošné kontrolné stanovište s množstvom ľudí. Steve a partia jeho spoločníkov odtiaľ nemohli uniknúť," povedal Barfi.
Barfi tiež povedal, že rodina je sklamaná, ako administratíva prezidenta Baracka Obamu riešila situáciu. Podrobnosti však neuviedol - len dodal, že rodina sa sama čoskoro k veci vyjadrí.
Obama sa snaží zvýšiť pomoc umierneným sýrskym opozičným skupinám, ktoré bojujú za zvrhnutie prezidenta Bašára Asada a ktoré sú pokladané aj za nástroj proti Islamskému štátu.


Ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) a kyjevský okresný súd zakázali vysielanie ruskej televízie LifeNews na ukrajinskom území. Informovala o tom dnes ruská agentúra ITAR-TASS.
Televízia LifeNews sa tak stala 15. ruským kanálom, ktorého vysielanie Ukrajinci zakázali. Rovnaký osud postihol napríklad stanice Kanál 1, RTR-Planet, Rossija 24, NTV či RT.
RNBO už vypracovala aj zoznam 49 zástupcov ruských masmédií, ktorých na Ukrajine vyhlási za nežiaduce osoby.

Copyright © TASR 2014

Hviezdy seriálu Ženatý so záväzkami (1987 - 1997) Katey Sagal, Christina Applegate, Ed O'Neill a David Faustino sa po 17 rokoch od ukončenia vysielania obľúbeného sitkomu spolu objavili na verejnosti. Stalo sa tak pri príležitosti odhalenia hviezdy Katey Sagal na hollywoodskom Chodníku slávy. Predstaviteľku Peggy prišli podporiť aj jej bývalí kolegovia.
"Katey som stretla, keď som mala 15 rokov. Nikdy na ten deň nezabudnem. Keď som vošla do miestnosti, kde sa skúšalo, sedela na stoličke v bielom tričku a džínsoch. Nikdy predtým som nevidela nikoho, kto by vyzeral tak dobre v bielom tričku a v džínsoch," povedala o Sagal jej mladšia kolegyňa Christina Applegate. "Fakt, že tvoje telo vyzerá teraz ešte lepšie ma hnevá, pretože sa práve snažím zbaviť kíl po tehotenstve," prihovorila sa jej s úsmevom Applegate.
Sitkom Ženatý so záväzkami priniesol na obrazovky príbehy rodiny Bundyovcov, s otcom Alom (Ed O'Neill), matkou Peggy (Katey Sagal) a deťmi Kelly a Budom (Christina Applegate a David Faustino). Seriál vysielali 11 sezón. Katey Sagal si stvárnením Peggy vyslúžila štyri nominácie na Zlatý Glóbus, jej kolegu Eda O'Neilla nominovali dva razy. Šesťdesiatročná Sagal si okrem toho zahrala aj v seriáloch Mary (1985 - 1986), Tie roky sedemdesiate... (1998 - 2006), Policajný odznak (2002 - 2008), Nezvestní (2004 - 2010) či Zákon gangu (2008). V animovanom seriáli Futurama (1999) nahovorila Turangu Leelu.
Informácie pochádzajú z webovej stránky www.usmagazine.com a archívu agentúry SITA.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.