10. 9. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Rodina zavraždeného amerického rukojemníka Stevena Sotloffa tvrdí, že Islamský štát (IS) zaplatil umierneným povstalcom 50.000 dolárov za informáciu, že novinár vstúpil na územie Sýrie. Spravodajskej televízii CNN to v pondelok uviedol zástupca rodiny Barak Barfi.
Najbližší príbuzní sa od "zdrojov na sýrskom území" dozvedeli, že člen umiernenej povstaleckej skupiny sa skontaktoval s IS (predtým ISIL) a odovzdal mu informáciu.
"Niekto na hraničnom priechode zatelefonoval Islamskému štátu a potom zriadili falošné kontrolné stanovište s množstvom ľudí. Steve a partia jeho spoločníkov odtiaľ nemohli uniknúť," povedal Barfi.
Barfi dodal, že informátor patril k "takzvaným umierneným povstalcom - pritom ľudia chcú, aby práve ich naša administratíva podporovala".
Správa o lokalite, kde sa Sotloff nachádza, stála extrémistov z IS "niečo medzi" 25.000 a 50.000 dolárov, uviedol Barfi.
Sotloff, 31-ročný novinár na voľnej nohe, zmizol počas pracovnej cesty do Sýrie v auguste 2013. Barfi povedal, že so svojím priateľom sa naposledy rozprával v deň jeho zmiznutia.
"Niekoľko minút pred únosom mi zatelefonoval z územia Sýrie a oznámil mi, že je tam," dodal Barfi.
Podľa predpokladov Sotloffa odovzdali preto, že jeho meno sa nachádzalo na zozname ľudí zodpovedných za bombardovanie nemocnice.
"To nebola pravda. Jeho meno zverejnili a rozšírili aktivisti," povedal Barfi.
V skutočnosti "Sotloff miloval arabský a islamský svet a chcel zahraničie oboznámiť s jeho utrpením", vyhlásil Barfi. "Mal presvedčenie, že každý bol stvorený ako rovnoprávna bytosť a že ľudia v arabskom a islamskom svete nie sú teroristi, ale ľudia ako vy alebo ja," dodal Barfi v relácii CNN moderátorovi Andersonovi Cooperovi.
Brutálne video, kde militant z IS odrezáva Sotloffovi hlavu, vyvolalo rozhorčenie po celom svete. Novinár sa však objavil aj na skoršom videu, zachytávajúcom krutú vraždu iného amerického novinára Jamesa Foleyho. Bolo zverejnené 19. augusta a maskovaný militant v ňom oznámil, že Sotloffov život závisí od toho, čo americký prezident Barack Obama urobí ďalej.
"Keď sa Steve objavil na tom videu, rodina Sotloffovcov predložila administratíve jednu jednoduchú žiadosť - a bola odmietnutá," vyhlásil Barfi. Nechcel však spresniť, o akú požiadavku išlo, s ohľadom na bezpečnosť ľudí, ktorí sú ešte zadržiavaní ako rukojemníci.
Barfi dodal, že vzťah medzi Sotloffovcami a Bielym domom je "veľmi napätý".
"Nie sme presvedčení, že nám ponúkli spoluprácu (akú rodina potrebovala)," vysvetlil.
Skupina demokratických aj republikánskych senátorov predložila v pondelok návrh zákona, ktorý umožní vyplatiť odmenu až desať miliónov dolárov za informáciu, vedúcu k zatknutiu a odsúdeniu akéhokoľvek páchateľa stojaceho za únosom a zavraždením oboch novinárov.

Copyright © TASR 2014

Česká televízia začala nakrúcať nový historický krimiseriál s názvom Četnické trampoty, v ktorom sa v hlavných úlohách predstavia Robert Hájek a Martin Donutil. Tí stvárnia dvojicu mladých žandárov, ktorí pôsobia v malom kúpeľnom meste na juhu Moravy.
Dej seriálu začne v roku 1919, keď dvaja žandári po ukončení štúdia prídu na svoje prvé pôsobisko. Tam ich čaká opustená žandárska stanica a ihneď začnú vyšetrovať svoj prvý prípad. Okrem Hájka a Donutila si v seriáli zahrajú aj Robert Jašków, Karel Dobrý, Pavel Zedníček, Pavla Tomicová, Ondřej Malý či Igor Bareš. Zatiaľ je pripravených šesť dielov, ktoré nakrútia Pavel Jandourek, Dan Wlodarczyk a Peter Bebjak. Žandársku stanicu vybudovali tvorcovia na zámočku v obci Lesní Hluboké, nakrúcať sa bude tiež v Jimramove, Prostějove, Luhačoviciach či Mrákotíne, a to tento rok do konca novembra a na budúci rok od marca do mája. "Chceme nadviazať na úspech Četnických humoresiek. Dej sa odohráva v rovnakej dobe aj profesii. Tým však podobnosť končí. Zvažovali sme možnosť pokračovania, ale časom sme vyvinuli námet, ktorý má iba niekoľko spoločných motívov. Ide o samostatný projekt," uviedol producent David Ziegelbauer.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.